Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Starý, ale dobrý zázrak: na pařený rohlík s pudinkem jdou ryby jako čerti

aktualizováno 
Ačkoliv existují stovky drahých návnad, dobře fungují i ty, které pořídíte za pár korun. Napařte obyčejný rohlík a ochuťte ho, uvidíte, že se po něm ryby "utlučou".

Před vložením do mikrovlnky navlhčete rohlík pod tekoucí vodou | foto: David Havlíček, www.chytej.cz

Pařený rohlík je jednou z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů i kaprů.

Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd.), ale i samotná příprava nástrahy. Příliš slisovaný rohlík totiž ryby nemívají rády, dají přednost spíše načechrané pochoutce.

Postup krok za krokem jsme připravili ve spolupráci s rybářským serverem Chytej.cz.

Rohlík napaří i mikrovlnka

Rohlík můžete napařit klasicky nebo v mikrovlné troubě

Rohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby. Buď klasicky v hrnci, anebo "moderně" v mikrovlnné troubě. Do hrnce nalijeme asi centimetr vody a přivedeme k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku). Hrnec přiklopíme pokličkou a zhruba 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo.

Pokud použijeme mikrovlnku, rohlík krátce smočíme proudem vody a vložíme do potravinového sáčku. Pak asi 15 vteřin "mikrovlníme".

Na lisování se zapalovači nebo pastelkami

Na prkénku si vytvořte si distanční podložky ze zapalovačů nebo třeba pastelek

Na prkénko položíme například dva zapalovače (požadujeme-li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod.). Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikrovlnné troubě, už tam je). Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme asi 5 minut lisovat.

Nepřehánějte to s tlakem

Vložíte rohlík v sáčku a zatížíte hrncem naplněným vodou

Díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis.

Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané "sousto".

Nakrájejte jen část a ochuťte

Rohlík můžete dochutit pudinkem nebo anýzem

Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).

Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji "ochutit” například vanilkovým pudinkem, drceným anýzem či komerčními posilovači. Sáček před protřepáním nafoukneme.

Jak nastražit

V případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky. Už zhruba po 10 vteřinách vypadá kostička napařeného rohlíku takto lákavě.

Napíchnuté sousto před a po rozmočení

Autoři:


Témata: Rybaření, Kapr

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Populární přívlač: základní rady pro lov jako podle slabikáře

Menší candátek ulovený na mikro nástrahu Nano Minnow s čeburaškovou montáží

Přívlač je velmi populární rybářská technika. Hodně začínajících „vláčkařů“ však tápe: jaké nástrahy a v jaké barvě...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz