Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušeli jsme padesát let starý ruční mlýnek na kávu. A stále dobře mele

aktualizováno 
Do redakce se nám dostal památeční kousek. Vyzkoušeli jsme, jak mele starý mlýnek Instanbul, který je překvapivě stále funkční. Ukázal, že klasické ruční mlýnky mohou mít až překvapivou trvanlivost.

„Tyhle strojky vyráběli už naši dědečkové, kteří si založili firmu v roce 1923. A model Istanbul byl mezi nimi také. Jen bych opravil jednu věc - mlýnek ve videu nemohl být, jak tvrdí komentář, přivezený odněkud ze zahraničí, ten je náš. Jedině kdyby ho někdo okopíroval,“ směje se současný majitel továrny na mlecí strojky Lodos Miroslav Pěnička.

Zatímco původní předválečná firma se jmenovala B. O. Garantie, v roce 1991, když ji stát v restitucích vracel, přejmenovali ji potomci na Lodos (LOmnické DOmácí Strojky). A podle jeho slov je dnešní prodávaný Istanbul replikou původního modelu.

Mnozí majitelé ručních mlýnků na kávu si myslí, že trendy je mít doma mlýnek s keramickými kameny, opak je pravdou. „Ocelové kameny jsou naprosto vyhovující. Pro domácí mletí, tedy pro menší zátěž, může podobný strojek klidně vydržet celý život,“ popisuje školitel baristů Michal Křižka.

Ocelové mlecí zařízení se běžně používá i v profesionálních mlýncích v kavárnách. Jen mechanismus mlýnků je trochu jiný.

Pro domácí ruční mletí se používají kúonické mlecí mechanismy.

Pro domácí ruční mletí se používají kónické mlecí mechanismy.

Ploché kameny se používají u elektrických profesionálních mlýnků.

Ploché kameny se používají u elektrických profesionálních mlýnků.

Na domácí mletí se používají takzvané kónické kameny, profesionální mlýnky mají ploché kameny. „Takže když už se někde použije keramika, tak je to u domácích mlýnků, avšak daní za to je dost vysoká cena. A stejně tak keramika funguje i v mlýncích do gastroprovozu. Ale to je v mlýncích za třeba sto tisíc korun a jen výjimečně,“ vysvětluje barista.

Už asi není možné dohledat, jak je skutečně starý námi testovaný kávomlýnek. Původní majitel se narodil v roce 1945. Ale když se ženil, už ho měl a přinesl si ho do manželství.

Podle Miroslava Pěničky však dodnes fungují i daleko starší strojky, které byly vyrobeny po první světové válce, tedy devadesát let staré. A prakticky nezměněným způsobem se vyrábějí dodnes, takže by měly vydržet stejně.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Vánoční hvězdy rozsvítí každou adventní výzdobu i štědrovečerní stůl

Poinsettie jsou vděčnou součástí adventních i vánočních aranžmá, ať jsou v...

Patří k absolutním hvězdám mezi pokojovkami v adventním čase, protože jen málokdo odolá barevným listenům ve tvaru...

Generální úklid neodkládejte, s videonávody ho dáte. Něco i bez chemie

Předvánoční úklid je důležitý, ale také je potřeba se z něj nezbláznit. Vánoce...

Říká se sice, že Ježíšek se narodil v chlévě, takže mu trocha špíny vadit nebude, ale jen málokterá hospodyňka je tak...

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

Vánoční perníčky, které můžete klidně péct na poslední chvíli, protože...

Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale...



Najdete na iDNES.cz