Vyzkoušeli jsme padesát let starý ruční mlýnek na kávu. A stále dobře mele

aktualizováno 
Do redakce se nám dostal památeční kousek. Vyzkoušeli jsme, jak mele starý mlýnek Instanbul, který je překvapivě stále funkční. Ukázal, že klasické ruční mlýnky mohou mít až překvapivou trvanlivost.

„Tyhle strojky vyráběli už naši dědečkové, kteří si založili firmu v roce 1923. A model Istanbul byl mezi nimi také. Jen bych opravil jednu věc - mlýnek ve videu nemohl být, jak tvrdí komentář, přivezený odněkud ze zahraničí, ten je náš. Jedině kdyby ho někdo okopíroval,“ směje se současný majitel továrny na mlecí strojky Lodos Miroslav Pěnička.

Zatímco původní předválečná firma se jmenovala B. O. Garantie, v roce 1991, když ji stát v restitucích vracel, přejmenovali ji potomci na Lodos (LOmnické DOmácí Strojky). A podle jeho slov je dnešní prodávaný Istanbul replikou původního modelu.

Mnozí majitelé ručních mlýnků na kávu si myslí, že trendy je mít doma mlýnek s keramickými kameny, opak je pravdou. „Ocelové kameny jsou naprosto vyhovující. Pro domácí mletí, tedy pro menší zátěž, může podobný strojek klidně vydržet celý život,“ popisuje školitel baristů Michal Křižka.

Ocelové mlecí zařízení se běžně používá i v profesionálních mlýncích v kavárnách. Jen mechanismus mlýnků je trochu jiný.

Pro domácí ruční mletí se používají kúonické mlecí mechanismy.

Pro domácí ruční mletí se používají kónické mlecí mechanismy.

Ploché kameny se používají u elektrických profesionálních mlýnků.

Ploché kameny se používají u elektrických profesionálních mlýnků.

Na domácí mletí se používají takzvané kónické kameny, profesionální mlýnky mají ploché kameny. „Takže když už se někde použije keramika, tak je to u domácích mlýnků, avšak daní za to je dost vysoká cena. A stejně tak keramika funguje i v mlýncích do gastroprovozu. Ale to je v mlýncích za třeba sto tisíc korun a jen výjimečně,“ vysvětluje barista.

Už asi není možné dohledat, jak je skutečně starý námi testovaný kávomlýnek. Původní majitel se narodil v roce 1945. Ale když se ženil, už ho měl a přinesl si ho do manželství.

Podle Miroslava Pěničky však dodnes fungují i daleko starší strojky, které byly vyrobeny po první světové válce, tedy devadesát let staré. A prakticky nezměněným způsobem se vyrábějí dodnes, takže by měly vydržet stejně.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz