Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušeli jsme padesát let starý ruční mlýnek na kávu. A stále dobře mele

aktualizováno 
Do redakce se nám dostal památeční kousek. Vyzkoušeli jsme, jak mele starý mlýnek Instanbul, který je překvapivě stále funkční. Ukázal, že klasické ruční mlýnky mohou mít až překvapivou trvanlivost.

„Tyhle strojky vyráběli už naši dědečkové, kteří si založili firmu v roce 1923. A model Istanbul byl mezi nimi také. Jen bych opravil jednu věc - mlýnek ve videu nemohl být, jak tvrdí komentář, přivezený odněkud ze zahraničí, ten je náš. Jedině kdyby ho někdo okopíroval,“ směje se současný majitel továrny na mlecí strojky Lodos Miroslav Pěnička.

Zatímco původní předválečná firma se jmenovala B. O. Garantie, v roce 1991, když ji stát v restitucích vracel, přejmenovali ji potomci na Lodos (LOmnické DOmácí Strojky). A podle jeho slov je dnešní prodávaný Istanbul replikou původního modelu.

Mnozí majitelé ručních mlýnků na kávu si myslí, že trendy je mít doma mlýnek s keramickými kameny, opak je pravdou. „Ocelové kameny jsou naprosto vyhovující. Pro domácí mletí, tedy pro menší zátěž, může podobný strojek klidně vydržet celý život,“ popisuje školitel baristů Michal Křižka.

Ocelové mlecí zařízení se běžně používá i v profesionálních mlýncích v kavárnách. Jen mechanismus mlýnků je trochu jiný.

Pro domácí ruční mletí se používají kúonické mlecí mechanismy.

Pro domácí ruční mletí se používají kónické mlecí mechanismy.

Ploché kameny se používají u elektrických profesionálních mlýnků.

Ploché kameny se používají u elektrických profesionálních mlýnků.

Na domácí mletí se používají takzvané kónické kameny, profesionální mlýnky mají ploché kameny. „Takže když už se někde použije keramika, tak je to u domácích mlýnků, avšak daní za to je dost vysoká cena. A stejně tak keramika funguje i v mlýncích do gastroprovozu. Ale to je v mlýncích za třeba sto tisíc korun a jen výjimečně,“ vysvětluje barista.

Už asi není možné dohledat, jak je skutečně starý námi testovaný kávomlýnek. Původní majitel se narodil v roce 1945. Ale když se ženil, už ho měl a přinesl si ho do manželství.

Podle Miroslava Pěničky však dodnes fungují i daleko starší strojky, které byly vyrobeny po první světové válce, tedy devadesát let staré. A prakticky nezměněným způsobem se vyrábějí dodnes, takže by měly vydržet stejně.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz