Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)

  12:35aktualizováno  12:35

Šťavnatka pomrazka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

Jmidie až s podivem, jak ji houbaři ignorují, a to i přesto, že je velice chutná a v těchto měsících také jednou z mála hojných jedlých hub v našich lesích. Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících. Záměny se nebojte – poznáte ji snadno, neboť nic podobného v této době v lese stejně nenajdeme.

Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, v mládí nízce sklenuté, brzy však rozložené a staré až vmáčklé, tenké, průsvitné, slizké, žlutavě olivové až olivově hnědé, naspodu s krásně svědě žloudcově žlutými až naoranžovělými lupeny, které sbíhají na tenký, žlutý, slizký, 5 - 10 cm dlouhý a 4 - 9 mm široký třen. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Šťavnatka pomrazka roste celkem hojně pozdě na podzim (konec září až prosinec) na zemi po prvních mrazech, často v houfech, v jehličnatých a smíšených lesích, zejména v lesích borových.

Je jedlá, všestranně použitelná v kuchyni – pod maso, do omáček nebo do směsí. Můžete ji samozřejmě i usušit.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz