Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Stažená žabí stehýnka vám zatančí, stačí posolit. Podívejte se

aktualizováno 
Pro většinu Čechů je konzumace žabích stehýnek stále poměrně exotickou záležitostí, ačkoliv výzkumy dokládají, že naši předkové na nich hodovali už v mladší době kamenné.

Jestli naši předkové dělali před pojídáním jemného masíčka se stehýnky podobné pokusy jako gurmáni na úvodním videu, to už se nedozvíme. Jak je ale možné, že oddělené a z kůže stažené končetiny roztancuje obyčejná sůl?

Vysvětlení je jednoduché. Podobné testy dělal už lékař a fyzik Luigi Galvani před více než 200 lety, jen k "rozhýbání nožiček" používal kovové destičky. "Na současném případu z videa je evidentní, že ionty z chloridu sodného dráždí nervová zakončení svalů, což vyvolává jejich záškuby. Mozek k tomu není potřeba," konstatuje Evžen Kůs, zoolog Zoo Praha.

"To samé se vám může stát, když hned naporcujete a posolíte právě zabitého kapra; tedy teoreticky u každého masa, které ještě není ztuhlé," dodává ještě zoolog. Což potvrzuje i Iva Chmelová, manželka vášnivého rybáře: "I celá čerstvá ryba, kterou nasolíte a strčíte na pánev, se vám před očima doslova zkroutí." 

Cpali se naši předkové žabími stehýnky?

Za žabožrouty jsou v Evropě jednoznačně považováni Francouzi, nicméně Discovery Channel už v roce 2007 přišel s objevem, že právě Češi konzumovali žabí stehýnka už v době neolitické. Na opevněném kopci Denemark u Kutné Hory totiž archeologové objevili zbytky kostí skokana hnědého, mezi nimiž převažovaly právě kosti z masitých zadních nohou.

Podle archeologa René Kyselého z Akademie věd ČR lze předpokládat, že Češi lovili skokany především v jarních měsících, kdy se žáby páří. Tehdy se shromažďují na jedno místo a umožňují tak snadnější lov. Jestli naši předkové před konzumací stehýnka nejprve zbavili kůže, jak se to dělá dnes, o tom lze jen spekulovat.





Nejčtenější

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Takto vypadá normální koňský profil. Ilustrační snímek.
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Tady si vybral každý.
Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.