Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

aktualizováno 
Absolutním vítězem ankety Mattoni restaurace roku se stala La Finestra in Cucina. Ocenění získala na základě hodnocení 35 tisíc uživatelů serveru Restu.cz.

Šéfkuchař Tomáš Černý je pyšný na jejich výběr různých italských masných plemen. Uspořádal jakousi výstavku, kde si každý z hostů může ukázat na konkrétní kus masa. Ovšem až poté, co absolvuje přednášku, čím je to které plemeno chuťově zajímavé.

Fotogalerie

„Jasně, jídlo tu není právě levné, ale počítejte vstupy. Jen cena masa na dvousetgramový steak Rossini je 200 korun. Další stovku dáte za porci jater foie gras a další za plátky lanýže. Takže je jasné, že si nemůžeme hrát na lidovou jídelnu. Ale zase tu najdete špičkovou kvalitu produktů a doufáme, že hosté si mimo nacpaného žaludku odnesou i zážitek,“ říká šéfkuchař, kterého samozřejmě ocenění těší za celý tým. Pro ně je to světlá chvilka v jinak nekončícím seriálu pracovních povinností.

Pro nás vybral klasický steak Tournedos Rossini. Tento steak uvařil pro skladatele Gioachina Rossiniho francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carêm. Tento pokrm patří k naprosto klasickým recepturám a kdo je podává pod tímto názvem, měl by jej připravovat jako hovězí filet s játry foie gras a s plátky lanýže.

Postup je naprosto jednoduchý, vzácná je je kombinace špičkových surovin. „My používáme kus ze svíčkové jako nejměkčího masa a podle našeho názoru se k tomuto pokrmu nejlépe hodí,“ popisuje Tomáš Černý.

Mattoni restaurace roku 2014

Restaurace roku 2014 (vítěz Top 100 a Top 500): La Finestra in Cucina

Top SERVIS: Podolka u Zbraslavského pivovaru

Top RESTAURATÉR: Středověká krčma Dětenice

Top ČESKÁ: U Modré kachničky II

Top LUXUS: La Finestra in Cucina

Top WEB: Dockhouse

Top PIVO: U Pinkasů

Top V KRAJI:

  • Hlavní město Praha: La Finestra in Cucina
  • Jihočeský kraj: Olivier
  • Jihomoravský kraj: Restaurant Tulip
  • Karlovarský kraj: Sushi Sakura
  • Kraj Vysočina: Restaurant Tři knížata
  • Královéhradecký kraj: Středověká krčma Dětenice
  • Liberecký kraj: Chicago Grill
  • Moravskoslezský kraj: Guest Restaurant Français
  • Olomoucký kraj: Restaurace Santorini
  • Pardubický kraj: Cartellone
  • Plzeňský kraj: Saloon Roudná
  • Středočeský kraj: Babiččina zahrada
  • Ústecký kraj: PizzeriaCiaoCiao
  • Zlínský kraj: Potrefená Husa Zlín

Osolte, opepřete a dejte na gril. Otáčejte, aby se zatáhl po všech stranách. Mezitím si vedle můžete opéct plátek bílého chleba. „Jde o to, že ten chleba budeme klást do šťávy z vína, takže bych nerad, aby se tam hned rozmočil, což dosáhnu tím, že jej opeču,“ vysvětluje šéfkuchař.

Zatímco se maso a chleba opékají, ukrojíte porci jater, nakrojíte, osolíte a opepříte a schováte do lednice. Játra se budou opékat až nakonec a jen bleskově. Jsou totiž tak plná tuku, že by se dlouhou přípravou v podstatě rozpustila.

Pak se postupuje klasicky. Po opečení dejte maso do trouby na 200 °C, zhruba na tři minuty z každé strany (podle toho, jak jej chcete mít propečený), pak vyndejte a nechejte pár minut odpočinout. Mezitím si ogrilujte foie gras, maximálně minutku po každé straně. Na talíř vlijte omáčku.

Je to omáčka demi glace, kterou doma vyrábí jen ti nejzarytější fajnšmekři, protože se dělá i několik dnů. Lze ji však koupit i hotovou. Anebo se podívejte, jak vyráběl demi glace Zdeněk Pohlreich na grilu, a zkuste podle toho uvařit v normálním hrnci. Je to v podstatě silný vývar, ovšem tak silně zredukovaný, že původně tekutá konzistence úplně zrosolovatí.

Na omáčku položte opečený krajíček chleba, napůl rozříznutý steak a na něj játra. Zakápněte olivovým olejem a postrouhejte pár lupínky lanýže.

Autor:


Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou...

Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom,...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz