Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Dopřejte si pěkně pepřovaté steaky s říznou omáčkou

aktualizováno 
Vyzkoušejte přípravu steaků z hovězí svíčkové podle specialisty na českou kuchyni, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Flák masa vyváženě kombinuje s pečenou zeleninou a opečenou bagetou, aby ani trocha omáčky nepřišla nazmar. Rad k přípravě dobrého steaku totiž není nikdy dost, i u nás na Hobby jich najdete hned několik.

Na steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou podle Jaroslava Sapíka budete pro čtyři strávníky potřebovat: 4 steaky z hovězí svíčkové (každý by měl mít zhruba 200 g), celý černý pepř, olivový olej a z bylinek hladkolistou petrželku, libeček, rozmarýn a tymián.

Na pepřovou omáčku spotřebujete 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce estragonové hořčice (která podle Jaroslava Sapíka dodá chuti omáčky ten správný šmrnc), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci zeleného naloženého pepře a 40 g másla.

Na zeleninovou přílohu očistěte a na rozumně velké kusy podle potřeby pokrájejte 2 mrkve nebo 100 až 200 g baby karotky, 200 g zelených fazolek, několik růžiček kapusty, lilek, cuketu, červenou a zelenou papriku. Na dochucení stačí sůl, lze ale na závěr přidat i na kousky pokrájený česnek. Hotové jídlo podávejte s nasucho opečeným toastem, potřeným máslem a lanýžovým olejem. 

Příprava krok za krokem

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Steaky posypané pepřem dejte do misky spolu s bylinkami.

Steaky dejte do misky spolu s bylinkami.

Maso nejprve zlehka naklepejte pěstí, posypte nahrubo drceným pepřem, přidejte bylinky, přiměřené množství oleje a misku odložte alespoň na hodinu do chladna.  (Pokud máte možnost maso naložit do misky s vakuovým uzávěrem, vydrží vám naložené v ledničce i tři až čtyři dny.)

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech.
Zeleninu strčte do trouby (zhruba na 160 °C).
Zeleninku v troubě občas zkontrolujte. Když je pěkně opečená, přidejte kousek...

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech a strčte ji do trouby na 160 °C.

Očištěnou a pokrájenou zeleninu dejte na plech do trouby zapéct, aby zkřehla. Když je téměř dopečená, promíchejte ji, přidejte kousek másla a podle chuti i nahrubo pokrájený česnek a nechte ji v troubě dojít.

Na omáčku si do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte naložený, tedy nabobtnalý...
K oleji a pepři přidejte oba druhy hořčice.
A přilijte smetanu.
Všechny ingedience na pepřovou omáčku rozmixujte.

Do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte nabobtnalý a změklý zelený pepř. Přidejte oba druhy hořčice, přilijte smetanu a všechny ingredience rozmixujte.

Na omáčku si dejte do kastrolu trochu oleje, naložený zelený pepř, oba druhy hořčice, přilijte smetanu a vše rozmíchejte tyčovým mixérem.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Steaky dejte zprudka opéct, pěkně je celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky...
Jaroslav Sapík zkouší prstem

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve. Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky přidat.

A pusťte se do přípravy masa, které byste měli nechat nejprve chvíli ohřát při pokojové teplotě, pak ho na pánvi zprudka opečte z obou stran. "Chcete-li, aby byl uvnitř polokrvavý, musí na omak na pánvi pěkně pérovat," radí Jaroslav Sapík. Pak tedy maso stáhněte z ohně a nechte chvíli odpočinout, aby se v něm pěkně rozvinuly chutě. Osolte je až úplně nakonec.

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků.
Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou z kuchyně šéfkuchaře Jaroslava Sapíka

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků a můžete podávat.

Připravený základ pepřové omáčky prohřejte a přidejte k ní šťávu vypečenou ze steaků. Na talíř naservírujte zeleninu, opečený toast, navrch steak, vše přelijte pepřovou omáčkou a můžete podávat. Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude tyto steaky servírovat v nedělní podvečer na Primě v pořadu Česko na talíři.





Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.