Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Dopřejte si pěkně pepřovaté steaky s říznou omáčkou

aktualizováno 
Vyzkoušejte přípravu steaků z hovězí svíčkové podle specialisty na českou kuchyni, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Flák masa vyváženě kombinuje s pečenou zeleninou a opečenou bagetou, aby ani trocha omáčky nepřišla nazmar. Rad k přípravě dobrého steaku totiž není nikdy dost, i u nás na Hobby jich najdete hned několik.

Na steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou podle Jaroslava Sapíka budete pro čtyři strávníky potřebovat: 4 steaky z hovězí svíčkové (každý by měl mít zhruba 200 g), celý černý pepř, olivový olej a z bylinek hladkolistou petrželku, libeček, rozmarýn a tymián.

Na pepřovou omáčku spotřebujete 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce estragonové hořčice (která podle Jaroslava Sapíka dodá chuti omáčky ten správný šmrnc), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci zeleného naloženého pepře a 40 g másla.

Na zeleninovou přílohu očistěte a na rozumně velké kusy podle potřeby pokrájejte 2 mrkve nebo 100 až 200 g baby karotky, 200 g zelených fazolek, několik růžiček kapusty, lilek, cuketu, červenou a zelenou papriku. Na dochucení stačí sůl, lze ale na závěr přidat i na kousky pokrájený česnek. Hotové jídlo podávejte s nasucho opečeným toastem, potřeným máslem a lanýžovým olejem. 

Příprava krok za krokem

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Steaky posypané pepřem dejte do misky spolu s bylinkami.

Steaky dejte do misky spolu s bylinkami.

Maso nejprve zlehka naklepejte pěstí, posypte nahrubo drceným pepřem, přidejte bylinky, přiměřené množství oleje a misku odložte alespoň na hodinu do chladna.  (Pokud máte možnost maso naložit do misky s vakuovým uzávěrem, vydrží vám naložené v ledničce i tři až čtyři dny.)

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech.
Zeleninu strčte do trouby (zhruba na 160 °C).
Zeleninku v troubě občas zkontrolujte. Když je pěkně opečená, přidejte kousek...

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech a strčte ji do trouby na 160 °C.

Očištěnou a pokrájenou zeleninu dejte na plech do trouby zapéct, aby zkřehla. Když je téměř dopečená, promíchejte ji, přidejte kousek másla a podle chuti i nahrubo pokrájený česnek a nechte ji v troubě dojít.

Na omáčku si do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte naložený, tedy nabobtnalý...
K oleji a pepři přidejte oba druhy hořčice.
A přilijte smetanu.
Všechny ingedience na pepřovou omáčku rozmixujte.

Do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte nabobtnalý a změklý zelený pepř. Přidejte oba druhy hořčice, přilijte smetanu a všechny ingredience rozmixujte.

Na omáčku si dejte do kastrolu trochu oleje, naložený zelený pepř, oba druhy hořčice, přilijte smetanu a vše rozmíchejte tyčovým mixérem.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Steaky dejte zprudka opéct, pěkně je celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky...
Jaroslav Sapík zkouší prstem

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve. Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky přidat.

A pusťte se do přípravy masa, které byste měli nechat nejprve chvíli ohřát při pokojové teplotě, pak ho na pánvi zprudka opečte z obou stran. "Chcete-li, aby byl uvnitř polokrvavý, musí na omak na pánvi pěkně pérovat," radí Jaroslav Sapík. Pak tedy maso stáhněte z ohně a nechte chvíli odpočinout, aby se v něm pěkně rozvinuly chutě. Osolte je až úplně nakonec.

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků.
Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou z kuchyně šéfkuchaře Jaroslava Sapíka

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků a můžete podávat.

Připravený základ pepřové omáčky prohřejte a přidejte k ní šťávu vypečenou ze steaků. Na talíř naservírujte zeleninu, opečený toast, navrch steak, vše přelijte pepřovou omáčkou a můžete podávat. Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude tyto steaky servírovat v nedělní podvečer na Primě v pořadu Česko na talíři.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz