Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

  9:42aktualizováno  9:42
Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.

Usmaženého štíra položte na hromádku kuskusu s červenou řepou jako jednohubku. | foto: Mojmír Bureš

Restaurace Leporelo+ v brněnském Domě umění pořádá už druhý ročník neobvyklých hmyzích hodů. Kmotrem projektu je průkopnický kuchař Petr Ocknecht, šéfkuchař místní restaurace. Zatímco předtím se věnoval jen "normálnímu" hmyzu, letos zachází ještě o kus dál, griluje štíry. Je autorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená, proto chce vyzkoušet co nejvíce receptů a zjistit, jak na ně budou lidé reagovat. Že zamířil do nejistých vod dokazuje i fakt, že hned první objednávku na grilované štíry zákazník raději stornoval.

Jak chutnají

  • Mravenci – sladká, téměř oříšková chuť
  • Štír - bez výrazné chuti, křupavé
  • Housenky jezinek – sleď
  • Housenky šedavek – syrová kukuřice
  • Cvrčci a saranče – jemná, překrývaná ostatními chutěmi
  • Larvy vodního hmyzu – ryba
  • Vroubenky – sladká tykev
  • Červci - smažené brambory
  • Housenky drvoplení – kořenná
  • Kněžice – jablka
  • Termiti – oříšky

"Původně jsme uvažovali i o pavoucích, ale nejenže jsou strašně drazí, ale přece jen mi to připadalo trochu přes míru. Většina lidí má z nich strach. Štíři budí také respekt, ale daleko lépe každý pochopí, že například v Africe nebo v Asii je obyvatelé běžně mohou jíst. Prostě si jen nahrazují živočišnou bílkovinu tím, co mají po ruce," vysvětluje šéfkuchař. "A taky proto, že štír není tak strašný, jak ho známe z románů a filmů," směje se.

Petr Ocknecht je velkým propagátorem hmyzu v kuchyni (entomofagie). Snaží se vysvětlit, že hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, a to až v 80% množství a věří, že se může stát velmi kvalitním a zdravým doplňkem jídelníčku. "Kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu," tvrdí.

Jak na grilování štíra

Degustační hmyzí menu stojí 299 korun a do Brna se něj můžete vypravit ještě v pátek 2. března. Baby štíry kuchaři dodal chovatel z Brna, který je odborníkem na hmyz, korýše a ještěry. Štír se líhne v rašelině, stáří baby štírů, které šéfkuchař podává, je asi měsíc. Velikost odpovídá zhruba velikosti dospělé kobylky. Hosté, kteří by měli zájem o tento gurmetský zážitek, by neměli být alergičtí na mořské plody a korýše.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely...

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely objednávky na degustaci.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Štíry nechte vyhladovět tři dny až týden. Chovatelů je u nás hodně, až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte, k jakému účelu je potřebujete.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Štíra smažte v rozpáleném oleji po dobu jedné minuty. Čím větší štír je, tím déle je potřeba jej smažit.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Ihned po usmažení je potřeba štírovi ustřihnout jedový váček, aby jeho požití bylo bezpečné. Jako ideální přílohu k pokrmu Petr Ocknecht doporučuje kuskus s červenou řepou. Na něj štíra položte jako třešničku na dortu. Štír se podává prakticky jako jednohubka.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz