Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

  9:42aktualizováno  9:42
Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.

Usmaženého štíra položte na hromádku kuskusu s červenou řepou jako jednohubku. | foto: Mojmír Bureš

Restaurace Leporelo+ v brněnském Domě umění pořádá už druhý ročník neobvyklých hmyzích hodů. Kmotrem projektu je průkopnický kuchař Petr Ocknecht, šéfkuchař místní restaurace. Zatímco předtím se věnoval jen "normálnímu" hmyzu, letos zachází ještě o kus dál, griluje štíry. Je autorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená, proto chce vyzkoušet co nejvíce receptů a zjistit, jak na ně budou lidé reagovat. Že zamířil do nejistých vod dokazuje i fakt, že hned první objednávku na grilované štíry zákazník raději stornoval.

Jak chutnají

  • Mravenci – sladká, téměř oříšková chuť
  • Štír - bez výrazné chuti, křupavé
  • Housenky jezinek – sleď
  • Housenky šedavek – syrová kukuřice
  • Cvrčci a saranče – jemná, překrývaná ostatními chutěmi
  • Larvy vodního hmyzu – ryba
  • Vroubenky – sladká tykev
  • Červci - smažené brambory
  • Housenky drvoplení – kořenná
  • Kněžice – jablka
  • Termiti – oříšky

"Původně jsme uvažovali i o pavoucích, ale nejenže jsou strašně drazí, ale přece jen mi to připadalo trochu přes míru. Většina lidí má z nich strach. Štíři budí také respekt, ale daleko lépe každý pochopí, že například v Africe nebo v Asii je obyvatelé běžně mohou jíst. Prostě si jen nahrazují živočišnou bílkovinu tím, co mají po ruce," vysvětluje šéfkuchař. "A taky proto, že štír není tak strašný, jak ho známe z románů a filmů," směje se.

Petr Ocknecht je velkým propagátorem hmyzu v kuchyni (entomofagie). Snaží se vysvětlit, že hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, a to až v 80% množství a věří, že se může stát velmi kvalitním a zdravým doplňkem jídelníčku. "Kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu," tvrdí.

Jak na grilování štíra

Degustační hmyzí menu stojí 299 korun a do Brna se něj můžete vypravit ještě v pátek 2. března. Baby štíry kuchaři dodal chovatel z Brna, který je odborníkem na hmyz, korýše a ještěry. Štír se líhne v rašelině, stáří baby štírů, které šéfkuchař podává, je asi měsíc. Velikost odpovídá zhruba velikosti dospělé kobylky. Hosté, kteří by měli zájem o tento gurmetský zážitek, by neměli být alergičtí na mořské plody a korýše.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely...

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely objednávky na degustaci.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Štíry nechte vyhladovět tři dny až týden. Chovatelů je u nás hodně, až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte, k jakému účelu je potřebujete.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Štíra smažte v rozpáleném oleji po dobu jedné minuty. Čím větší štír je, tím déle je potřeba jej smažit.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Ihned po usmažení je potřeba štírovi ustřihnout jedový váček, aby jeho požití bylo bezpečné. Jako ideální přílohu k pokrmu Petr Ocknecht doporučuje kuskus s červenou řepou. Na něj štíra položte jako třešničku na dortu. Štír se podává prakticky jako jednohubka.

Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.