Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoládové figurky se jí tak líbily, že je nedokázala sníst. Je jim sto let

aktualizováno 
V aukční síni Hansons v Derby se objevila sto let stará čokoládová kolekce s Karkulkou. Figurky už sice nevypadají příliš lákavě, ale po otevření stále voní kakaem. Aukce proběhne 19. prosince.

Eileen Margaret Elmesová z Londýna, která zemřela v roce 2007 ve věku 99 let, nechala čokoládu celý život v původní krabici, protože podle jejích slov byla příliš hezká na to, aby ji snědla. Ale v okamžiku, kdy se krabice otevře, je podle pracovníků aukční síně jasně cítit vůni kakaa.

Čokoláda už sice po sto letech nevypadá příliš vábně, ale stále voní po kakau.

Čokoláda už sice po sto letech nevypadá příliš vábně, ale stále voní po kakau.

Původní majitelka, která se narodila 17. listopadu 1907, řekla rodině, že pokud se pamatuje, dostala kolekci někdy mezi lety 1910 a 1914. Podle jejích příbuzných byly pro ni staré čokoládové kousky tak zvláštní, že ještě před svou smrtí se svěřila, že by se chtěla s ostatními lidmi podělit o takovouto zvláštnost. Podle ní by bylo ideální, kdyby některé z muzeí čokolády kolekci koupilo a vystavilo.

Krabička obsahuje čtyři malé čokoládové postavy včetně Červené karkulky, dítěte v kolébce, muže v modrém námořním oblečku a dámu v kápi a šatech. Vyrobil je James Pascall, který založil svůj vlastní obchod na Oxford Street v Londýně.

V aukci se kolekce bude dražit v rámci akce vánočního umění a šperků. Vyvolávací cena kolekce začíná na 70 librách (asi 2 000 korun).

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

5 mýtů o nakažení klíšťatech: Pozor si dejte i na zahradě
5 mýtů o nakažení klíšťatech: Pozor si dejte i na zahradě

Klíšťová encefalitida nás neohrožuje pouze v lese nebo na louce. Klíšťata se totiž běžně vyskytují v městských parcích, na zahradách nebo zatravněných hřištích. O klíšťové encefalitidě bohužel koluje dalších několik mýtů. Znáte je?

Najdete na iDNES.cz