VIDEO: Už není čas na vaření. Jak se měnily večeře v USA během 100 let

aktualizováno 
Zatímco v roce 1915 si hospodyňky ve Spojených státech amerických musely dát práci s přípravou roastbeefu, o sto let později je večeře otázkou okamžiku. V roce 2015 se na stole „smíříme“ s bleskově připraveným lososem.

Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjely typické rodinné večeře v USA podle serveru Mode.com, který rád podává podobná srovnání – ať už se jedná o jídlo nebo například módu. Už v roce 1925 se začaly objevovat rafinovanější kousky, ne jen prosté maso s francouzskými brambory. Na žebříčku oblíbenosti se objevilo takzvané kuře àla king. V podstatě kuřecí kousky s rýží a zeleninou ve smetanové omáčce.

Fotogalerie

V tomto roce se se na talíři objevuje hrášek, který rodinné večeře v Americe provází prakticky až dodnes. Večeře s hráškem se podle serveru podávaly už v roce 1935. Jen si představte sušené hovězí se smetanou na krajíčku bílého chleba a hrášek restovaný na másle.

Po válce přišla řada na poněkud chudší jídla, místo masa „přišel do módy“ lunchmeat, ale přibývajícími roky to nebylo o nic lepší. Do stylu výživy totiž brutálně zasáhla televize a reklama, takže nastoupila éra hotových jídel. Jen se podívejte, jak odporně může vypadat večeře s krůtím masem v plastové mističce – s hráškem.

Další roky jsou vždy ve znamení módy. V polovině sedmdesátých let začíná vlna fondue, o deset let později začíná éra italské kuchyně, před koncem tisíciletí ovlivnili americkou kuchyni Mexičané, rok 2005 se počítá rokem sushi. A v současnosti si můžete pochutnat na grilovaném lososu s kapustovým salátem.

Celé toto video je samozřejmě nutné brát s velkou nadsázkou, co rodina, to jiné zvyklosti. Ale celkový trend je možný vysledovat. Dnes průměrně zaměstnaní lidé nemají čas na velké vyvařování.

Roastbeef si možná uděláme někdy během víkendu, kdy máme čas na vaření, rozhodně ho nepřipravujeme na večeři ve všední den. Hotová jídla většina lidí snad nekupuje, ale čas stačí maximálně na tu rybu na pánvi. Anebo v rodině, která se přes den stravuje v práci a ve škole, se večeře odbude studeným jídlem, třeba rohlíkem se šunkou.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...



Najdete na iDNES.cz