Šťovík tupolistý (Rumex obtusifolius L.)

  20:00aktualizováno  20:00
Patří mezi velmi nebezpečné plevelné druhy, proto by si na něj měli dát pozor především zemědělci. Dokáže velmi rychle zneškodnit jednoleté plodiny, především obiloviny.

Šťovík tupolistý | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:


Víte, že...


O šťovíku se traduje, že nosí peníze. Jedna pověra vypráví, že pokud se pokropí chodník před krachující prodejnou, příláká to nové zákazníky.

Popis rostliny: Vytrvalá rostlina zahrnující kolem 200 druhů rodu Relax patří do čeledi rdesnovitých. Dorůstá až do výšky kolem 50-150 centimetrů. Kořen je jasně bílý a masitý, částečně zbarven do červena. Lodyha je přímá a větvená s velkými vejčitými listy, které jsou na konci tupé. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté, vrchní lodyžní listy jsou o poznání drobnější, na vrcholu je lodyha bezlistá. Květy uspořádané do lat, vyrůstající v kruzích nad sebou, jsou oboupohlavné a nazelenalé. Plodem je červenohnědá trojboká nažka.

Stanoviště: Vyskytuje se v zahradách, při okrajích cest, v příkopech, loukách, polích, rumištích, podél vodních toků. Půda je vhodná vlhčí s obsahem dusíku.

Výskyt: Přesto že je tato rostlina původní v Evropě, dnes je již k zahlédnutí v dalších částech světa. Například v Asii, Africe, Austrálii, v Jižní a Severní Americe.

Období květu: Kvete od června do srpna.

Léčivé účinky: Nálev z kořene je vhodný při léčbě revmatismu, při poruchách trávení, akné, lupénce a dalších kožních nemocech.

Ohrožení: Není ohrožen.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

Najdete na iDNES.cz