Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Češi se chlubí, jak jedí zdravě. Pak si dají řízek nebo guláš se šesti

aktualizováno 
Chceme jíst zdravěji, ale nakonec si v restauraci dáme smažený řízek nebo svíčkovou. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou uživatelů stravenek společnosti Cheque Dejeuner. Hlavně ženy tvrdily, že dávají přednost lehkým jídlům, ale z provozních dat vyplývá, že také dávají přednost „klasice“.

Řízek s bramborovým salátem. Kdo by odolal. | foto: Profimedia.cz

„Z nedávno publikované série studií amerických vědců vyplynulo, že zaměstnanci, kteří během polední přestávky nejí, mají nižší produktivitu než ti, kteří si udělají pauzu na kvalitní oběd,“ tvrdí ředitel společnosti Jiří Kráčmar, a zdůrazňuje tak důležitost pořádného poledního jídla.

Z průzkumu vyplývá, že si přes všechna výživová doporučení stále dopřáváme k obědu tradiční česká jídla a že muži jsou v anketě pravdomluvnější než ženy.

Ženy totiž v odpovědích uváděly, že si k obědu dávají převážně těstoviny nebo salát. Zato muži otevřeně přiznávají, že si nejčastěji objednají řízek, smažený sýr nebo svíčkovou.

České obědové TOP 10 menu

České obědové TOP 10 menu

Suverénně první místo si drží smažený řízek. Ten si objedná dvakrát více poledních strávníků než svíčkovou, která se v žebříčku umístila na druhé pozici. Saláty se do první desítky nedostaly vůbec, i když se v létě na talířích objevují stále častěji. Těsně pod ní se umístily i ovocné knedlíky a ani jiná sladká jídla nehrají v poledních menu prim.

Našly se i odlišnosti mezi jednotlivými kraji. V Praze respondenti uváděli mnohem častěji než v jiných krajích salát, na Moravě se na prvních příčkách oblíbenosti objevily halušky a v Ústeckém kraji zase s přehledem vyhrál smažený sýr.

Více než třetina dotázaných si k obědu objedná pravidelně i polévku. U mužů je podíl ještě větší, polévku si dopřeje každý druhý. Pouze polévku s pečivem obědváme jen zřídka.

Zvláštní kategorií jsou moučníky. Ten si dopřejí převážně lidé, kteří mají k dispozici stravenky vyšší hodnoty, a to zejména jako alternativu k dočerpání celkové hodnoty stravenky. Většinou si jej však odnášejí do kanceláře k odpolední kávě. Tu si také po obědě v restauracích přiobjedná málokdo. K obědu si každý druhý Čech objedná limonádu. Vede točená a domácí.

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 % lidí. Průměrná nominální hodnota stravenky dosahuje u nových klientů letos už 71 korun. V současné době v Česku dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Mezinárodní průzkum skupiny Cheque Dejeuner v roce 2014

Mezinárodní průzkum skupiny Cheque Dejeuner v roce 2014

Skupina Cheque Dejeuner operuje ve třinácti zemích světa. Podle jejich průzkumu vyplývá, že každá země se drží historických zvyklostí a zaběhlých stereotypů.

Na Slovensku vedou známé halušky, bramborové placky na mnoho způsobů nebo guláš. V Polsku bychom nejčastěji na talířích viděli typický boršč, bigos (zelí a maso) nebo pirohy. V Německu asi nikoho nepřekvapí klasické klobásy, eintopf nebo pizza. Ta se objevuje na prvních třech místech i mezi poledními jídly v Itálii spolu s těstovinami a rizotem. Ve Francii si v poledne lidé nejčastěji dopřejí vařené hovězí, ragů ale také sendviče či bagety.

Připravte si evropské dobroty i vy

Na Labužník.cz najdete recepty na nejoblíbenější jídla, která se objevují v žebříčku obědových menu. Uvařte si boršč, kuřecí piri piri nebo pravé slovenské halušky.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.