Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo bydlí blízko rychlého občerstvení, trpí stresem, vyzkoumali vědci

aktualizováno 
Jste nervózní, neumíte se soustředit na odpočinek, neoslovuje vás vůně růží ani potěšení z výletu. Podle kanadských vědců se to stává hlavně lidem, kteří bydlí v místech s velkou koncentrací rychlého občerstvení.

Rychlá občerstvení mají šetřit čas, ale zároveň přispívají ke stresu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Průzkum provedli vědci z katedry managementu na torontské univerzitě Rotman School. „Chcete-li vychovat děti, které jsou trpělivější a ocení vůni růží, přestěhujte se do míst s nižší koncentrací provozoven rychlého občerstvení,“ tvrdí jeden z účastníků výzkumu, profesor řízení lidských zdrojů Sanford DeVoe.

Společně s kolegy zkoumali několik stovek anonymních respondentů a pak porovnali jejich odpovědi a směrovací čísla s databází posledního hospodářského průzkumu.

Výsledky podle vědců jasně prokazují, že rychlá občerstvení snižují schopnost člověka zpomalit a oprostit se od stresu a začít vychutnávat věci, které vyžadují čas. Ničí naši schopnost věnovat se příjemným činnostem a vychutnat si jednoduché životní radosti.

„Dochází tu k paradoxní věci. Rychlé občerstvení by nám mělo ušetřit čas, který bychom měli věnovat příjemným činnostem. Místo toho však zvyšuje naši netrpělivost,“ rozebírá výsledky výzkumu DeVoe.

Podle výsledků také zjistili, že pocity netrpělivosti vznikají už jen při pohledu na jídlo v obalech typických pro rychlá občerstvení. Pokud účastníci pokusu totéž jídlo viděli naservírované na obyčejném talíři, vyvolávalo to v nich libé pocity, pocit uspokojení a vyšší míru potěšení.

Výsledky průzkumu byly publikovány v časopise Social Psychological and Personality Science.

Autor:


Témata: stres, Vaření


Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.