Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kdo bydlí blízko rychlého občerstvení, trpí stresem, vyzkoumali vědci

aktualizováno 
Jste nervózní, neumíte se soustředit na odpočinek, neoslovuje vás vůně růží ani potěšení z výletu. Podle kanadských vědců se to stává hlavně lidem, kteří bydlí v místech s velkou koncentrací rychlého občerstvení.

Rychlá občerstvení mají šetřit čas, ale zároveň přispívají ke stresu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Průzkum provedli vědci z katedry managementu na torontské univerzitě Rotman School. „Chcete-li vychovat děti, které jsou trpělivější a ocení vůni růží, přestěhujte se do míst s nižší koncentrací provozoven rychlého občerstvení,“ tvrdí jeden z účastníků výzkumu, profesor řízení lidských zdrojů Sanford DeVoe.

Společně s kolegy zkoumali několik stovek anonymních respondentů a pak porovnali jejich odpovědi a směrovací čísla s databází posledního hospodářského průzkumu.

Výsledky podle vědců jasně prokazují, že rychlá občerstvení snižují schopnost člověka zpomalit a oprostit se od stresu a začít vychutnávat věci, které vyžadují čas. Ničí naši schopnost věnovat se příjemným činnostem a vychutnat si jednoduché životní radosti.

„Dochází tu k paradoxní věci. Rychlé občerstvení by nám mělo ušetřit čas, který bychom měli věnovat příjemným činnostem. Místo toho však zvyšuje naši netrpělivost,“ rozebírá výsledky výzkumu DeVoe.

Podle výsledků také zjistili, že pocity netrpělivosti vznikají už jen při pohledu na jídlo v obalech typických pro rychlá občerstvení. Pokud účastníci pokusu totéž jídlo viděli naservírované na obyčejném talíři, vyvolávalo to v nich libé pocity, pocit uspokojení a vyšší míru potěšení.

Výsledky průzkumu byly publikovány v časopise Social Psychological and Personality Science.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Najdete na iDNES.cz