Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Strmělka listomilná (Clitocybe phyllophila)

aktualizováno 
Strmělka listomilná tvoří ve skupinách záhadné obrazce. Často roste na stejných místech, houbaři si ale na ní nepochutnají.

Strmělka listomilná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

Lupenatá strmělka mívá klobouk 3 – 10 cm široký. Ten poznáte podle typického klenutí s hrbolkem, starší plodnice se však zploští nebo změní tvar připomínající nálevku. Zabarvuje se až do voskově bílé barvy s leskem, okraj plstnatí. Starším plodnicím někdy puká pokožka v soustředných kruzích.

Špinavě bílé až okrové lupeny se sbíhají na třeň. Ta dosahuje výšky 3 – 6 cm a průměru 5 - 15 mm. Je zbarvená také do špinavě bílé. Dužnina voní po anýzu, může mít mírně nasládlou chuť. Otravy ze strmělky listomilné nejsou prokázané, rozhodně ji ale nekonzumujte.

Kdy a kde roste

Objevuje se jako jedna z prvních hub na podzim. Najdete ji ale už od srpna, poslední kousky lze spatřit v listopadu. V jehličnatých i listnatých lesích roste ve skupinkách, které vytvářejí na zemi různé obrazce. Vyskytují se i na pastvinách nebo u cest. Houbaři je často nacházejí každý rok na stejných místech.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.