Stroček trubkovitý | foto: www.houbar.cz

Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiAsijští kuchaři nahrazují stročky ucho jidášovo, které roste hlavně na podzim a v zimě. Německy se stroček trubkovitý jmenuje Totentrompete, což znamená trubka mrtvých, neboť svým tvarem a zbarvením skutečně připomíná šedočernou trubku.

Plodnice jsou 4 – 10 cm vysoké a 3 – 7 cm široké, úzce nálevkovité až trubkovité, tenké, křehce chrupavčité, nahoře široce otevřené, se zprohýbaným okrajem, na povrchu jemně šupinkaté, šedohnědé až šedočerné, na spodní straně skoro hladké, modrošedé. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Stroček trubkovitý roste dosti hojně od srpna do listopadu na zemi ve všech typech lesů.

Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby, avšak nejlepší je asi sušený. V kuchyni je mnohostranně použitelný, zvlášť dobře se hodí k rybám – jeho tmavé zbarvení tvoří nápadný kontrast s bílými rybami.