Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

aktualizováno 
Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně nepřidělával práci ostatním. Ne každý má možnost ho vyhodit na zahradu a v létě spálit při táboráku.

Redaktor iDNES.tv v ulicích Prahy uspořádal anketu, ve které se ptal lidí, zda ještě jejich stromeček stojí v obýváku, či už ho odstrojili. Podle odpovědí je zřejmé, že s tou tradicí to nebude zase až tak horké. Mnozí si totiž chtějí prodloužit vánoční náladu co nejdéle.

Pokud se v nejbližších dnech chystáte stromeček odstrojit a zlikvidovat, rozhodně se nepokoušejte ho rozřezat na kusy a nacpat do kontejneru na směsný odpad. „Prosíme Pražany, aby vánoční stromky určitě neodkládali do popelnic, protože tím by se snížila jejich kapacita,“ žádá mluvčí Pražských služeb Radim Mana. 

„Způsob, jak odložit stromek, je tady v Praze dvojí. Pokud bydlíte například na sídlišti a je nádoba na odpad veřejně přístupná, klidně odložte stromek vedle popelnice. Pokud nádoba není veřejně přístupná, například u rodinného domu, prosíme obyvatele, aby ho odnesli na stanoviště tříděného odpadu,“ říká Mana.

V takovýchto místech budou pracovníci služeb postupně během ledna stromky sbírat. Část z nich skončí u zpracovatele, který stromky štěpkuje a využije se pro zahrádkáře. Zbytek skončí v ZEVO Malešice, kde přispěje k výrobě páry a elektřiny pro potřeby Prahy.

Populární je i zpětný odběr stromků. Některé společnosti nabízejí peněžní poukázku, pokud jim přinesete vánoční stromeček, který jste u nich koupili. Nejde tu však o dobročinnost, ale o to, abyste u nich znovu nakoupili. Ale na druhou stranu se tím alespoň částečně vrátí náklady na pořízení stromku.

Vánoční stromečky si užívala i zvířata v zoo, ale v tomto případě šlo jen o čisté stromky, které se neprodaly pro domácnosti (o zkrmování stromků čtěte zde). Odstrojené stromky většina zoo nesbírá, nejsou už po pobytu v teplém a suchém prostředí bytů příliš čerstvé, ale hlavně hrozí, že na větvi zůstane kovový háček, který by mohl některé ze zvířat zranit.

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz