Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

aktualizováno 
Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně nepřidělával práci ostatním. Ne každý má možnost ho vyhodit na zahradu a v létě spálit při táboráku.

Redaktor iDNES.tv v ulicích Prahy uspořádal anketu, ve které se ptal lidí, zda ještě jejich stromeček stojí v obýváku, či už ho odstrojili. Podle odpovědí je zřejmé, že s tou tradicí to nebude zase až tak horké. Mnozí si totiž chtějí prodloužit vánoční náladu co nejdéle.

Pokud se v nejbližších dnech chystáte stromeček odstrojit a zlikvidovat, rozhodně se nepokoušejte ho rozřezat na kusy a nacpat do kontejneru na směsný odpad. „Prosíme Pražany, aby vánoční stromky určitě neodkládali do popelnic, protože tím by se snížila jejich kapacita,“ žádá mluvčí Pražských služeb Radim Mana. 

„Způsob, jak odložit stromek, je tady v Praze dvojí. Pokud bydlíte například na sídlišti a je nádoba na odpad veřejně přístupná, klidně odložte stromek vedle popelnice. Pokud nádoba není veřejně přístupná, například u rodinného domu, prosíme obyvatele, aby ho odnesli na stanoviště tříděného odpadu,“ říká Mana.

V takovýchto místech budou pracovníci služeb postupně během ledna stromky sbírat. Část z nich skončí u zpracovatele, který stromky štěpkuje a využije se pro zahrádkáře. Zbytek skončí v ZEVO Malešice, kde přispěje k výrobě páry a elektřiny pro potřeby Prahy.

Populární je i zpětný odběr stromků. Některé společnosti nabízejí peněžní poukázku, pokud jim přinesete vánoční stromeček, který jste u nich koupili. Nejde tu však o dobročinnost, ale o to, abyste u nich znovu nakoupili. Ale na druhou stranu se tím alespoň částečně vrátí náklady na pořízení stromku.

Vánoční stromečky si užívala i zvířata v zoo, ale v tomto případě šlo jen o čisté stromky, které se neprodaly pro domácnosti (o zkrmování stromků čtěte zde). Odstrojené stromky většina zoo nesbírá, nejsou už po pobytu v teplém a suchém prostředí bytů příliš čerstvé, ale hlavně hrozí, že na větvi zůstane kovový háček, který by mohl některé ze zvířat zranit.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz