Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hrušky a sýr, skvělá kombinace do štrúdlu. A moučník máte za pár minut

aktualizováno 
Když nepočítáte zhruba dvacet minut, než se štrúdl v rozpálené troubě upeče, trvá vlastní příprava opravdu chviličku. Takže za půl hodiny máte na stole nadýchaný teplý moučník z několika málo ingrediencí. Jasně, tučný. Ale jednou za čas se hřešit dá.

Štrúdl s hruškami a sýrem je snadný na přípravu. A kombinace chutí je velmi lahodná. | foto: Martina Čermáková

V jednoduchosti je síla, což zafungovalo i v kombinaci hrušky a sýru, konkrétně parmazánu a mozzarely. A to bez přidaného cukru či jakéhokoliv koření. S hruškami si ale chuťově výborně rozumí i rokfór a gorgonzola, což je skvělý tip pro ty, kdo milují sýry s modrou plísní.

Fotogalerie

I když je listové těsto hodně tučné, má obrovskou výhodu v tom, že je téměř kdykoliv po ruce. Lze ho mít i v mrazáku pro chvíle nouze - stačí nechat povolit, rozválet a naplnit.

Variací na moučníky z listového těsta - sladké i slané - najdete nepočítaně a další můžete zkoušet sami.

Inspirujte se v souvisejících odkazech pod článkem - kromě francouzské hruškové variace kombinující toto úžasné ovoce s vanilkovým krémem tam najdete i skvělé recepty pro masožrouty: nejen s lososem či panenkou, dokonce i s mletým masem.

Nicméně zpět k závinu s hruškami a sýrem. Vyzkoušeli jsme ho na jedné nohavici v kombinaci hruška, mozzarela a parmazán, do druhé putovalo osvědčené chorizo, plátkový sýr a cherry rajčátka. Bez jakéhokoliv dalšího dochucování tahle volba stojí za další zopakování. Více ve fotogalerii.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz