Kupte listové těsto a kousek čerstvého lososa a máte luxusní oběd

  • 9
Není pochyb o tom, že podobně jako u kuřete pořídíte i maso lososa nejlevněji, když si ho sami „rozbouráte“. Co všechno pak z lososa můžete připravit, rozebere Zdeněk Pohlreich v dalším dílu kuchařské školy Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě.

Začne nad krásným celým lososem (jak vybírat čerstvé ryby, čtěte zde) a poradí, jak ho správně naporcovat (praktické rady krok za krokem najdete zde). A pak už se vrhne na jednotlivé recepty, z nichž byste nejradši vyzkoušeli všechny. My si vybrali závin s lososem a smetanovým špenátem.

Jak na luxusní štrúdl s lososem krok za krokem

Do rybího závinu úplně stačí tučnější spodní část filetu (tedy ta směrem k břichu), tu horní si nechte třeba na japonské sashimi (i jeho přípravu šéf předvede). Potřebovat budete také plát listového těsta, čerstvé lístečky mladého špenátu, smetanu a vajíčko (a případně i čerstvou bazalku a suché bílé víno na omáčku popsanou níže).

Dva stejně velké plátky ryby (případně můžete využít i odřezky, závin to snese) osolte a ochuťte čerstvě mletým bílým pepřem, nechte stranou na talíři a vrhněte se na přípravu špenátu. Ten musíte spařit, aby změkl a nepouštěl při pečení vodu: jednoduše ho na půl minuty vložte do vroucí osolené vody a děrovanou naběračkou svižně přeneste do mísy s ledovou vodu a zceďte. „Dělá se to proto, abyste okamžitě zastavili var. Když ho necháte zvolna vychladnout, tak vám zešedne,“ radí šéf, jak zachovat svěží zelenou barvu lístků.

V rendlíčku pak na kousku másla orestujte na kostičky pokrájenou šalotku a na kousky nasekaný stroužek česneku. Přidejte trošku smetany, lehce osolte, opepřete a jakmile smetana zhoustne, vmíchejte do ní spařený a zchlazený špenát zbavený přebytečné vody (jednoduše ho z něj v dlani vymačkejte).

A konečně přijde na řadu plát listového těsta, který potřete rozšlehaným vajíčkem a položte na něj připravený plátek lososa. Na ten naneste vrstvu ochuceného  smetanového špenátu a přiklopte ho druhým plátkem lososa. Z boku přehněte těsto a lososový „sendvič“ do něj zabalte - nejlépe je to vidět na našem úvodním videu. Výsledek by měl v podstatě vypadat jako tradiční jablečný závin.

Závin pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a shora dostatečně propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára. Jinak se může těsto při pečení trhat. Takto připravený závin pak dejte péct zhruba na dvacet minut do trouby rozpálené na 175 °C.

Má-li být zážitek dokonalý, připravte si i smetanovou omáčku

Pokud chcete závin s lososem servírovat s omáčkou z bílého vína a bazalky jako Pohlrech, stačí na kousku másla orestovat trochu nadrobno nasekané šalotky, zalít to suchým bílým vínem, přidat trochu vývaru a pozvolna se odpařující směs dochutit solí, pepřem a přihodit do ní vyvařit otrhané stonky bazalky.

Pak přilijte smetanu a nechte omáčku povařit. Zhoustlou omáčku dochuťte lžící dijonské hořčice, přeceďte ji přes jemný cedník a vmíchejte do ní na zjemnění oříšek másla. Nadrobno nasekané čerstvé lístky bazalky do ní vmíchejte až těsně před servírováním, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

Smetanovou omáčku jednoduše nalijte na talíř, kousky štrůdlu do ní posadíte.
Ostrým nožem štrůdl pokrájejte.
Servírujte na smetanové omáčce.

Jakmile je voňavý štrúdl upečený, ostrým nožem ho nakrájejte a servírujte na omáčku rozlitou po talíři. „Na počátku byly takový dva nevinný kousky ryby a najednou, během chvilky, je z ní jídla, že se málem nevejde na talíř. A ta omáčka to vystřelí rovnou na Měsíc,“ konstatuje šéf nad talířem závinu, který vypadá úžasně.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.