Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Horké čokoládové suflé snadno a rychle. Přitom jako od cukráře

  0:15aktualizováno  0:15
Hrníček vytřený máslem a vysypaný drcenými mandlemi naplníte čokoládovou pěnou a dáte zapéct na 20 minut do trouby. Výsledek? Lahodné domácí čokoládové suflé, po kterém se oblíznete.

Ingredience potřebné na čokoládovou pěnu: 150 g kvalitní čokolády, 100 g cukru krupice, 4 vejce (zvlášť oddělené žloutky a bílky), 5 lžic kávového likéru a 2 lžíce hladké mouky. Dále máslo na vymazání formiček, respektive hrníčků, 2 lžíce mletých či drcených mandlí nebo ořechů na vysypání. Na polevu 100g tabulka kvalitní čokolády na vaření, 150 ml smetany ke šlehání, podle chuti můžete přidat i kávový likér a kandovaný pomeranč na dozdobení.

Nejprve si připravte formičky, tedy malé hrníčky, které vytřete máslem a vysypte je drcenými mandlemi. A pusťte se do přípravy pěny: rozehřejte si kvalitní čokoládu, přidejte 5 lžic kávového likéru a směs pečlivě promíchejte.

Suflé krok za krokem

Přidejte 2 lžíce hladké mouky, cukr a opět vše promíchejte. Pak přihoďte ještě oddělené žloutky a důkladně směs promíchejte, aby se všechny ingredience pěkně spojily.

Z bílků ušlehejte pevný sníh a ten po částech přidejte a opatrně vmíchejte do čokoládové směsi. Jen tak bude pěkně nadýchaná. "Kdybyste sníh přidali a vmíchali všechen najednou, tak ho úplně rozbijete, vzhledem k tomu, že čokoládová hmota je dost tuhá," radí cukrářka Markéta Krajčovičová.

Takto připravenou čokoládovou hmotou naplňte zhruba do dvou třetin hrníčky vysypané drcenými mandlemi a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 15 až 20 minut. Je potřeba, aby suflé udělalo krásně křupavou krustu a přitom uvnitř zůstalo pěkně tekuté.

Na polevu přiveďte k varu trochu smetany, ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Ke smetaně přidejte rozehřátou čokoládu, můžete přidat i kávový likér a z této směsi umíchejte polevu. Ještě horké suflé polevou polijte, dozdobte kandovaným pomerančem nebo jiným kandovaným ovocem a podávejte.  

Dort pro milovníky obchodních center

Čokoládové suflé cukrářka Markéta Krajčovičová připravila pro další díl pořadu Božské dorty od Markéty, který běží v pondělí po osmé hodině večer na Prima love. A nepřipraví jen tento teplý čokoládový dezert, ale i další ze svých marcipánových dortů (jak vznikají, čtěte zde).

Takhle vznikal dort v podobě kufříku.
Dort jako živý, tentokrát v podobě kufříku plného holčičích nákupů.

Tentokrát originální dort dostal podobu kufříku plného nákupů, jak si je představují mladé dámy. Tedy módního oblečení, kosmetiky a doplňků. Jen na to mít. 

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.