Šupinovka kostrbatá (Pholiota squarrosa)

  12:46aktualizováno  12:46

Šupinovka kostrbatá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiŠupinovka kostrbatá nejenže je hodně podobná václavkám, ale dokonce roste na stejných místech a ve stejnou dobu! Obě jsou sice jedlé, šupinovka je však podstatně tužší.

Šupinovku kostrbatou můžete klidně sníst, aniž by se vám něco mohlo stát, rozhodně se však vyvarujte následné konzumaci jakéhokoliv alkoholického nápoje. Nebyla u ní sice zjištěna opakovaná otrava v kombinaci s alkoholem, ale několik případů již zaznamenáno bylo. Proto si raději vínko nechejte na druhý den a šupinovky kostrbaté zapijte limonádou. 

Klobouky jsou 5 - 18 cm široké, v mládí polokulovité, potom ploše sklenuté až rozložené, suché, se slámovými až rezavě okrovými, vzhůru zahnutými, nerovnými (kostrbatými) šupinami, naspodu se žlutavými, pak okrově hnědými lupeny a bledě žlutým až okrovým, zahnutě šupinkatým, 5 - 18 cm dlouhým a 1 - 1,5 cm širokým třeněm s mizivým prstenem; pach lehce ředkvový. Výtrusy jsou okrově hnědé.

Kde a kdy roste

Šupinovka kostrbatá roste velmi hojně od srpna do listopadu na živých, položivých a odumřelých kmenech (naspodu) i pařezech jak listnáčů, tak jehličnanů.

Je jedlá.

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté, Alkohol

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Najdete na iDNES.cz