Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Číňané suší kukuřici na silnici. Ušetří tak za průmyslové sušení

aktualizováno 
V agenturách se objevily snímky sušení kukuřice na cestách v Číně. Jde tu o tradiční způsob, jak si poradit s úrodou, kterou je potřeba uskladnit po zbytek roku. Odpadají jim tak náklady na průmyslové sušení.

Čínští zemědělci si zabrali kus vozovky na sušení kukuřice. | foto: Profimedia.cz

To je dáno zřejmě tradicí, která je ostatním obyvatelstvem tolerována. Není možné si u nás představit, že by místní zemědělec zabral polovinu vozovky proto, aby si usušil úrodu, se kterou pak po zbytek roku bude krmit svůj dobytek.

Přímo na silnici se vyloupávají klasy a následně se zrna suší.

Dělba práce. Přímo na silnici se vyloupávají klasy a následně se zrna suší.

Sklizené klasy kukuřice se vyloupají a jednotlivá zrna se v nízké vrstvě rozprostřou po vozovce. Jde o to, aby se snížila vlhkost zrn, která po sklizni dosahuje kolem 30 %. Aby kukuřice při skladování neplesnivěla, je třeba snížit vlhkost alespoň na 15 %.

U nás to funguje jinak. Zemědělci využívají průmyslové sušičky, buď si nechají kukuřici na usušit na zakázku, anebo si koupí vlastní sušičku. Obě varianty však zatěžují rozpočet. Specializované sušárny nabízejí ceny kolem 40–50 korun za tunu a procento vysušení. Hezky se to jmenuje „tunoprocento“.

Současná cena tuny kukuřice se pohybuje kolem čtyř tisíc korun, z čehož zhruba pětinu představují náklady na sušení, nemluvě o nákladech na převoz. Čínský přístup je tak zajímavou ukázkou, jak tradiční přístup k úrodě může ukázat cestu ke snížení nákladů.

V hobby sféře zajímá sušení kukuřice hlavně rybáře, kteří ji používají jako návnadu. V praxi se doporučuje nejdříve sušit celé klasy někde na půdě a pak mechanicky vydrolit jednotlivá zrna a skladovat na suchém místě.





Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Zahrádkářská kolonie Malina na Kraví hoře by podle návrhu baseballové Techniky...
Zájem o zahrádkářské kolonie neupadá, naopak je problém ji sehnat

Zahrádkaření ve městech už není doménou starší generace - přibývá mladých rodin s dětmi, které zahrádky využívání k pěstování ovoce i zeleniny, ale i k...  celý článek

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.