Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Návod na přípravu sushi. Snadno a rychle s Okamurou

aktualizováno 
Se správně lepivou japonskou rýží připravíte opravdu chutné a poctivé japonské sushi i doma. Bez vhodných ingrediencí se o jeho přípravu ani nesnažte, typický Japonec by to podle Tomia Okamury nedělal ani s nimi. Nechal by si sushi přivézt z restaurace.

Absolutním základem je japonská rýže, která přirozeně lepí, tekutý (nebo práškový) sushi ocet, mořská řasa nori, japonský křen wasabi, pražený sezam goma, japonská majonéza, sojová omáčka a nakládaný zázvor. Neobejdete se také bez bambusové rohožky na maki-sushi a ostrého nože.

Originální japonské ingredience potřebné pro přípravu sushi.

Originální japonské ingredience na sushi

Lososové plátky připravené na sushi.

Lososové plátky připravené a pokrájené speciálně pro sushi.

Nakládanou ředkev takuan nakrájejte na plátky.

Nakládaná ředkev takuan nakrájená na plátky.


Možných variant náplně máte nepočítaně. Může to být syrový losos, čerstvá okurka, nakládaná ředkev takuan, smažené krevety, avokádo, krabí tyčinky, syrový tuňák, tuňák z konzervy promíchaný s japonskou majonézou a špetkou soli a podobně. Výborná je i vařená ředkev kanpyo či pečený úhoř unagi, které se prodávají hotové. "Stejně jako všechny ostatní ingredience jsou k dostání v prodejnách s japonskými potravinami, kamenných i internetových," radí Okamura, který k nám originální japonské potraviny a pochutiny dováží.

Příprava sushi krok za krokem

Nejprve si uvařte japonskou rýži na sushi. Japonci rýži připravují v rýžovaru, ale uvaříte ji i v běžném hrnci. Rýži několikrát propláchněte ve vodě, dokud není protékající voda čistá a čirá. Objemový poměr rýže a vody k jejímu uvaření je přesně 1:2, díl rýže na dva díly vody. Žádné koření ani sůl se k rýži nepřidává. Rýži přikryjte pokličkou, přiveďte prudce k varu, poté ztlumte oheň a vařte 10 minut.

Uvařenou rýži přendejte do misky a přidejte k ní sushi ocet.
Rýži s octem promíchejte a nechte ji několik minut stát, aby mohla ocet vsáknout.

Uvařenou rýži přendejte do misky a přidejte k ní sushi ocet. Rýži s octem promíchejte a nechte ji několik minut stát, aby mohla ocet vsáknout.

Po uvaření rýži promíchejte, aby z ní vystoupila pára a zchladlou ji přendejte do větší mísy. Přidejte do ní pár lžic sushi octa, promíchejte a ochutnejte – měl by být v rýži velmi jemně cítit. Podle potřeby ocet přidejte a opět promíchejte a ochutnejte, abyste ho nepřidali příliš mnoho. Poté nechte rýži stát, aby do ní mohl sushi ocet nasáknout.

Chcete-li připravit tenké rolky (hosomaki), rozstřihněte arch řasy nori napůl.
Plátek řasy nori připravený na bambusové podložce.
Ideální je mít v dosahu pramínek tekoucí vody nebo alespoň mističku s vodou - abyste si mohli oplachovat prsty při vrstvení vařené rýže na řasu nori.

Arch mořské řasy nori rozstřihněte napůl, jeden plátek si položte na bambusovou rohožku. Abyste si mohli vlhčit prsty při nanášení rýže, nechte téct pramínek vody nebo mějte po ruce mističku s vodou.

Arch mořské řasy nori rozstřihněte nůžkami nebo nožem podélně napůl a jeden plátek si položte na bambusovou rohožku.

Ideální je mít v dosahu pramínek tekoucí vody nebo alespoň mističku s vodou - abyste si mohli oplachovat prsty při vrstvení vařené rýže na řasu nori.
Na vrstvičku rýže naneste trošku wasabi.
Na plátek mořské řasy nori naneste rýži a vlhkými prsty ji umačkejte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena.

Na mořskou řasu nori dejte rýži a vlhkými prsty ji umačkejte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena. Na okraji nechte volný jen zhruba centimetrový proužek. Pak na rýži naneste trochu wasabi.

Pod tekoucím kohoutkem nebo v misce s vodou si navlhčete prsty a na mořskou řasu nori naneste zhruba tolik rýže, kolik se vám jí vejde do zavřené hrsti. Vlhkými prsty ji na řasu přimačkávejte tak, aby byla rýže rovnoměrně rozprostřena na celé ploše plátu řasy nori. Jen na jednom jejím delším okraji nechte zhruba jeden centimetr volný (pro přesah po zarolování). Pak na rýži naneseme prstem zprava doleva velmi malý jemný proužek křenu wasabi.

Podélně na rýži položte náplň, kterou jste si předem pokrájeli na tenké proužky.
Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom přimačkávejte prsty.
Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom přimačkávejte prsty.

Podélně na rýži položte náplň, kterou jste si předem pokrájeli na tenké proužky. Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom přimačkávejte prsty.

Následně podélně položte náplň, kterou jste si předem nakrájeli na tenké proužky – například lososa – a přisypte trochu pražených sezamových semínek goma. V případě, že připravujete maki sushi s avokádem nebo nakládanou ředkví, přidává se podélně ještě trochu japonské majonézy, která chutná jinak než česká a opět ji hledejte se ve specializovaných obchodech.

Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom neustále přimačkávejte rolovaný obsah prsty; na videu i fotografiích je to dostatečně zřetelně vidět. Nikdy rohožku s rolkou nemotejte dokola! Pro jistotu – aby byla co nejkompaktnější a dobře držela – můžete rolku zarolovat ještě napodruhé. A máte hotovou tenkou rolku s jednou náplní: hoso maki.

Takto vypadá hotová rolka.
Hotovou rolku nakrájejte na stejně velké kousky.
Každý kousek sushi proložte plátkem zázvoru pro neutralizaci chuti.

Hotovou rolku nakrájejte na kolečka a servírujte s nakládaným zázvorem, wasabi a sojovou omáčkou.

Rolku nakrájejte na kolečka, nepěkné okraje rolky ale neservírujte, ty jsou pro kuchaře. Výjimkou jsou rolky ze smažené krevety, u kterých se naopak servírují i krajní kolečka, která se odkrojí širší a na talíři to pak vypadá velmi efektně. Strávník ocásek krevety samozřejmě nejí, ale odkousne ho a odloží.

Hotové rolky maki sushi naservírujte na talíř, na kraj přidejte scezený nakládaný zázvor a trochu wasabi pro ty, co mají rádi pikantnější sushi. Každý strávník má také dostat malou mističku s japonskou sojovou omáčkou.

Doporučené kombinace náplní "tlusté rolky" futo maki:

Pokud rolku chcete plnit víc než jedním druhem náplně, plát mořské řasy nori použijte celý, aby se náplň vešla. Tomuto sushi se říká futo maku, tedy "tlustá rolka". Následující kombinace jsou v Japonsku nejoblíbenější:
- Avokádo, krabí tyčinka, vařená ředkev kanpyo, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, křen wasabi a pražený sezam goma. 
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, krabí tyčinka, vařená ředkev kanpyo, na nudličky nakrájená japonská omeleta tamagoyaki, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Avokádo, krabí tyčinka, vařená ředkev kanpyo, na nudličky nakrájená japonská omeleta tamagoyaki, křen wasabi, pražený sezam goma a japonská majonéza.
- Tuňák z konzervy promíchaný s japonskou majonézou a špetkou soli.
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, krabí tyčinka, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, krabí tyčinka, na nudličky nakrájená japonská omeleta tamagoyaki, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Na nudličky nakrájený syrový tuňák, křen wasabi, pražený sezam goma.
- Na nudličky nakrájený syrový losos, křen wasabi, pražený sezam goma.
- Smažené krabí tyčinky, křen wasabi.
- Smažené nebo vařené celé krevety, křen wasabi.
- Pečený úhoř unagi, spražená sezamová semínka goma. 
- Na proužky nakrájená nakládaná ředkev takuan, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma.
Pro většinu kombinací platí, že pražená semínka goma lze vypustit.

Jak jíst sushi? Můžete hůlkami i rukou

Pokud vládnete jídelními hůlkami, používejte hůlky. Názorný návod, jak se to naučit najdete v článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura. Jestliže to nezvládáte, můžete vzít bez rozpaků rolku do ruky. "V japonském stolování je to naprostá výjimka, jedině sushi můžete jíst rukama. Je to podobné, jako se v Česku promíjí obírání kostí u kuřete," vysvětluje Tomio Okamura

Kdo má rád pikantnější jídla, přidá si na rolku ještě trochu křenu wasabi. Poté rolku velmi jemně a krátce smočte v sojové omáčce a vložte do úst. "V žádném případě rolku v omáčce nemáchejte, přišla by o svoji specifickou chuť čerstvých surovin," varuje Okamura. "V tom případě by byla škoda jíst sushi, to byste si pak mohli rovnou dát rýži se sojovou omáčkou," konstatuje suše.

Zázvor se nejí společně se sushi. "Zázvorové plátky se konzumují mezi tím, co sníte jednu nebo více rolek s jednou náplní a chystáte se na jiné s jinou náplní, aby se neutralizovala v ústech chuť od předchozího druhu sushi. To znamená, že zázvor jíme s prázdnou pusou," vysvětluje Okamura. Díky nakládanému zázvoru tak dokážete ocenit chuťové nuance jednotlivých druhů náplní. 





Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Takto vypadá normální koňský profil. Ilustrační snímek.
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.