Diskuze
Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají
Děkujeme za pochopení.
R75a72d23i19m 55P15o40l77á96š13e31k
Po pravdě chtěl bych ale vidět rodiny, které se tím kdysi živily. To by musely mít více hektarové sady a u baráku celou velkou halu se sušárnami.
Podle mně je ten titulek zavádějící napsaný člověkem, který o tom moc vědomostí nemá. Sušené ovoce jako zboží tehdy totiž nemělo valnou cenu, protože ovoce se sušilo prakticky ve všech rodinách. Aby se tím rodina uživila, musela by za ten měsíc zvládnout nasušit tuny suchého ovoce.
Bylo povinností či věci prestiže každé rodiny mít nasušeno na podzim aspoň nějaké kilo ovoce. Sušené ovoce se pak používalo přes zimu až do jara na pečení koláčů, třeba těch velkých slavnostních, kterým dali Pražáci název frgále. přpadně se používalo v rodině na běžné koláče nebo i na jiná jídla.
Podle toho, jak moc se přes zimu používala jídla ze sušeného ovoce, tolik se na podzim sušilo.
U nás kdysi sušila ovoce ještě babička, a ta to sušila v obyčejné troubě zabudované ve sporáku , kde topila dřevem a uhlím. Na to byla síta, rozměru nějak 30x50 centimetrů a trouba byla uzpůsobena tak, že se dala těmi síty vyplnit tak co 3 - 4 centimetry nad sebou.
Ve sporáku stejně tehdy topila babička nostop v zimě v létě, protože na něm vařila.
Ovoce na síti se jako první upravilo vyšší teplotou, třeba těmi 80 st C, aby se sušení urychlilo a ovoce neplesnivělo a potom se dosušovalo už mírnější teplotou. V té troubě se ovoce muselo vždy po nějaké hodině přehazovat, protože trouba musela být otevřená, aby sušící se ovoce mělo vzduch, takže ovoce u dvířek mělo teplotu nízkou a sušilo se velmi pomalu, zatímco uvnitř trouby se připékalo.
Vždycky na podzim to tam vonělo v kuchyni....někdy i smrdělo spáleninou...
A když byla nějaká společná oslava, ples s koláči, masopust, atd, tak se vždycky po rodinách vybíralo po hrnečcích sušené ovoce, to se pak dalo dohromady a napekly se koláče....
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc
Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících
V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....
Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni
Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...