Diskuze
Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají
Děkujeme za pochopení.
I39v85a 97D96o50l24a84n20s25k72á
Moc se mi libi, ze ozivaji stare tradice i kdyz ted uz jsou jine konzervacni metody a hlavne celorocni pristup k cerstvemu ovoci.
J83o20s73e39f 41M70i44k92e16l
Autor článku zapomněl, že se při sušení ještě současně vařila povidla, takže se teplo lépe využilo. Ale to spaní v té sušírně muselo být krásné.
R39a88d56i28m 59P80o83l12á48š65e38k
To spíš vidím dnes jako perspektivní podnikatelskou sušárnu, kde by se ale muselo sušit defakto nonstop celý rok.
Mikroprocesorová regulace teploty, vlhkosti, řízená cirkulace vzduchu, rekuperace tepla tepelným čerpadlem ......
Od července srpna do třeba listopadu sušit ovoce, přes zimu sušit plátky kořenových zelenin na chipsy, na jaře třeba kořenové léčivky, potom zelené léčivky a zeleninové naťě... a je tady zase srpen.
R33a95d10i65m 85P40o87l76á19š71e97k
Po pravdě chtěl bych ale vidět rodiny, které se tím kdysi živily. To by musely mít více hektarové sady a u baráku celou velkou halu se sušárnami.
Podle mně je ten titulek zavádějící napsaný člověkem, který o tom moc vědomostí nemá. Sušené ovoce jako zboží tehdy totiž nemělo valnou cenu, protože ovoce se sušilo prakticky ve všech rodinách. Aby se tím rodina uživila, musela by za ten měsíc zvládnout nasušit tuny suchého ovoce.
Bylo povinností či věci prestiže každé rodiny mít nasušeno na podzim aspoň nějaké kilo ovoce. Sušené ovoce se pak používalo přes zimu až do jara na pečení koláčů, třeba těch velkých slavnostních, kterým dali Pražáci název frgále. přpadně se používalo v rodině na běžné koláče nebo i na jiná jídla.
Podle toho, jak moc se přes zimu používala jídla ze sušeného ovoce, tolik se na podzim sušilo.
U nás kdysi sušila ovoce ještě babička, a ta to sušila v obyčejné troubě zabudované ve sporáku , kde topila dřevem a uhlím. Na to byla síta, rozměru nějak 30x50 centimetrů a trouba byla uzpůsobena tak, že se dala těmi síty vyplnit tak co 3 - 4 centimetry nad sebou.
Ve sporáku stejně tehdy topila babička nostop v zimě v létě, protože na něm vařila.
Ovoce na síti se jako první upravilo vyšší teplotou, třeba těmi 80 st C, aby se sušení urychlilo a ovoce neplesnivělo a potom se dosušovalo už mírnější teplotou. V té troubě se ovoce muselo vždy po nějaké hodině přehazovat, protože trouba musela být otevřená, aby sušící se ovoce mělo vzduch, takže ovoce u dvířek mělo teplotu nízkou a sušilo se velmi pomalu, zatímco uvnitř trouby se připékalo.
Vždycky na podzim to tam vonělo v kuchyni....někdy i smrdělo spáleninou...
A když byla nějaká společná oslava, ples s koláči, masopust, atd, tak se vždycky po rodinách vybíralo po hrnečcích sušené ovoce, to se pak dalo dohromady a napekly se koláče....
J85a57r34m73i56l54a 29P91í53c28h26o89v80á
V době, kdy je čerstvé ovoce po celý rok, už nemá sušení význam. Vždyť už se nedělají ani kompoty, každý radši sáhne po čerstvém.
M81a66r47e26k 65T21o46m54á85š
Osobně sušíme , čerstvé dozrávající někde po cestě v kamionu nebo kde ,mně moc neleze.sezoni ovoce a zelenina má něco do sebe a ne ten hnus co prodávají i mimo sezónu.cerstve to moc nebude.
V87í20t 18B53r10z81o67b82o44h41a74t70ý
Proč ne, sušení je fajn, akorát tyto projekty ožívají spíše jako zajímavost skanzenového typu. Je to pravda hezké až romantické dělat věci postaru a lidem v obnovování tradic tleskám. Nicméně stavět tyto archaické stavby a používat prastaré postupy je přežitek, který obrodu sušáren nepřinese, daleko zajímavější by bylo původní princip sušárny přenést do moderního provozu(takovou obecní sušárnu si pak dokážu předtavit), ale to už by zase pro tyto lidi nejspíš ztratilo kouzlo romantiky......
R70a35d17i36m 56P28o72l83á14š78e19k
Taky to sušení musí být strašně nehospodárné. Ovoce se suší několik dnů , nasuší se tak 5 - 10 kilo a spálí se na to jako palivo 3 - 4 metráky dřeva.
Kromě toho na sušení je třeba používat vhodné odrůdy ovoce.
Kritické je to například u hrušek, kdy dnešní velké měkké hrušky prakticky se suší velmi obtížně a jsou jen velice nedokonalou náhradou za původní. Na sušení kdysi rostly speciální odrůdy, které poskytoval velmi malé plody s velmi tuhou dužinou neboli množstvím vlákniny a současně hodně sladké. nezanedbatelné bylo taky to, že pokud byl suchý a teplejší podzim, tyto hrušky se začaly sesychat už na stromě.
U švestek je ideální klasická domácí švestka, ale jen taková, která není napadená šarkou. Pokud nebyly domácí švestky napadené šarkou, zůstávaly na stromech až o dva měsíce déle, do října a za tu dobu přibývaly na cukernatosti a ztrácely vodu. Když se potom otrhaly a usušily, staly se perfektní lahůdkou.
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc
Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.