Takovým krásným jablíčkem mají označenou svoji poměrně novou sušírnu ovoce Šuráňovi z Jestřabí na Valašsku.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Poměrně nová sušírna ovoce v Jestřabí u Šuráňů, kam se podívali účastníci workshopu o sušírnách, aby viděli jak lze postavit sušírnu novou.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Pohled na prostor před lésami, tedy šuplíky na sušení ovoce (na stěně vpravo). Tento prostor se nazývá přebíračka, protože právě zde se přebírá již suché nebo ještě nedosušené ovoce (opět u Šuráňů).
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Paní Šuráňová ukazuje účastníkům workshopu lésu, tedy "proutěný šuplík" na sušící se ovoce.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
V prostoru nad zápečí, tedy nad vlastním prostorem, kde se ovoce suší, se dají skladovat třeba šuplíky na ovoce.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Vlastní pec se zápečí, kde jsou umístěny šuplíky se sušícím se ovocem. Zde na valašsku se používal bezdýmný typ sušíren, ovoce tedy nikdy nepřišlo do kontaktu s kouřem.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Detail pece se zápěčí - prostorem, kde jsou šuplíky se sušícím se ovocem.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Ideální teplota sušení je cca 80 °C. Záleží ovšem na vzdušné vlhkosti a na druhu sušeného ovoce, tedy zda sušíte např. hrušky, jabka či trnky (švestky). Nejdéle se suší hrušky někdy i více jak týden. Důležité je mít je třeba rozkrojené napůl.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Sušírna v Jestřebí u Šuráňů je menší replikou původní sušírny v Hostětíně.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Sušírna v Jestřebí u Šuráňů je menší replikou původní sušírny v Hostětíně.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Posezení u manželů Fryzelkových, kteří zrekonstruovali sušírnu svatého Františka ve Vlachovicích a suší v ní především byliny ze své zahrádky, ale samozřejmě zkoušejí i ovoce.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Radek Fryzelka (uprostřed) představuje komunitní sušírnu ve Vlachovicích, kterou právě buduje zdejší sdružení Dokopy.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Praktická ukázka sušení v sušírně svatého Františka ve Vlachovicích.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Hrubý náčrtek principu, na kterém funguje ovocná sušírna (autorem Ing. arch. Karel Humpola).
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Prezentace Radka Fryzelky ve vlachovickém muzeu: jednu sušírnu místní opravili uplně postaru, jednu přenesli a trošku upravili a jednu postavili uplně novou.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Literatura, ze které čerpali vlachovičtí při rekonstrukcích i výstavbě nové sušírny.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Lidové Muzeum ve Vlachovicích
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Příprava na nadcházející sušicí sezonu v hostětínské sušírně. Konkrétně utěsňování mezer mezi fošnami nahoře nad zápečí.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Úklid zápeče před nadcházející sezonou sušení.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Vymetání popela v hostětínské peci.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Příprava hliněné omítky na vymazávání mezer mezi trámy. Vždy po sušení a po zimě totiž hlína opadá.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Příprava hliněné omítky na vymazávání mezer mezi trámy. Vždy po sušení a po zimě totiž hlína opadá.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Jedna ze stěn hostětínské sušírny. Horní tři trámy jsou vyměněny za nové, dubové. Tři spodní jsou původní bukové, podle dendrochronologického měření zhruba z roku 1790. Je to tedy nejstarší dochovaný objekt v Hostětíně.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Martin Piacek a Marián Ozábal, pecař ze Slovenska, vymazávají mezery.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Marián Ozábal, slovenský pecař, pomáhá připravit hostětínskou sušárnu na sezonu.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Účastník worshopu z Veletin, kde se snaží zachránit poslední tamější sušírnu.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Ing. arch Karel Humpola, lektor workshopu, předvádí techniku sekání do trámu.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Karel Humpola odstraňuje pořízem lýko a kůru stromu.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Tesař a sochař Petr Kohout, který se mimo jiné podílel i na výstavbě nové komunitní sušírny ve Vlachovicích.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Tesař a sochař Petr Kohout vyřezává novou dřevěnou rýnku (okap) na sušírnu v Hostětíně.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Tesař a sochař Petr Kohout vyřezává novou dřevěnou rýnku (okap) na sušírnu v Hostětíně.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Vypalování dřevěné rýnky ohněm pro prodloužení životnosti dřeva.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Vypalování dřevěné rýnky ohněm pro prodloužení životnosti dřeva.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Hotová vypálená rýnka.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Účastníci workshopu usazují rýnku na své místo.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Nová smrková rýnka s hrabovými háky na hostětínské sušírně.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Původní hostětínská sušírna ovoce z roku 1790 je po workshopu téměř připravena na nadcházející sezonu sušení.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/
Původní hostětínská sušírna ovoce z roku 1790 je po workshopu téměř připravena na nadcházející sezonu sušení.
Autor: http://hostetin.veronica.cz/