Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

  12:36aktualizováno  12:36
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou.

„Sušení sezonního ovoce bývalo v ovocnářských krajích tradicí. Kromě Valašska i na Klatovsku, kde ale ovoce i udili kouřem. Místní sušírny jsou konstruované tak, aby ovoce do styku s kouřem naopak nepřišlo,“ vysvětluje Jan Talaš, který má ve vzdělávacím a informačním ekologickém centru Veronica v Hostětíně na starosti právě sušírny.

Fotogalerie

Sušené ovoce bylo pro rodiny zdrojem jak cenných a chutných zásob na zimu, tak výdělku. „V jedné sušírně se dalo a dá usušit i 40 metráků ovoce za sezonu. V minulosti ho místní lidé jezdili prodávat nejčastěji do Rakouska, případně přímo do Vídně,“ popisuje Talaš tradici, kterou se zde snaží vzkřísit. Staré sušírny, které přežily, se totiž postupně rozpadají. Řada z nich má poslední šanci na záchranu.

Přímo v Hostětíně připravovali odborníci i účastníci workshopu vlastníma rukama místní sušírnu na nadcházející sezonu. Provedli jak práce, které je nutné udělat před každou sezonou (například vytmelení spár stavby sušírny hlínou), tak například vyráběli dřevěný okap, tedy rýnku.

Sušírnu lze v Hostětíně vidět

Zrekonstruovanou sušírnu ovoce v Hostětíně lze vidět na vlastní oči, návštěvy jsou v centru Veronica vítány. Kontakty a informace o pořádaných workshopech, například o Letní škole klimatu, udržitelnosti a soběstačnosti, najdete zde.

Nicméně předtím se jim dostalo teoretické přednášky od těch nejpovolanějších. Například od Radka Fryzelky, jehož zásluhou se podařilo zprovoznit hned tři sušírny v nedalekých Vlachovicích, mimo jiné sušírnu sv. Františka, kde zatím suší převážně bylinky (více informací zde). Následně několik sušíren v okolí také navštívili, ať už byly zrekonstruované, různě upravené, nebo zgruntu nově postavené.

Podrobnější představu o fungování a a podobě historických sušíren, které jednoznačně mají potenciál dobře sloužit lidem i dnes, si uděláte ve fotogalerii.

A jak by mělo správně sušené ovoce vypadat? „V sušírnách se topilo přes den i v noci, někde se v sušírnách i spalo. Teplota se udržuje na zhruba 80 °C, některé ovoce se suší celé, jiné je nutné alespoň rozkrojit napůl. I tak se půlka hrušky suší zhruba týden,“ vysvětluje mladý odborník. „Každopádně nesmí být mokré na omak, nesmí ale ani praskat, to je známka přesušení,“ dodává.





Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.