Mlsní zmutovaní švábi sladkou glukózu nežerou. Vědí už, že je to jed

aktualizováno 
Kdo ztratí chuť na sladké, zvítězí v boji o přežití. Alespoň to, zdá se, platí pro šváby, proti kterým lidstvo bojuje od nepaměti. A bohužel to podle posledních výzkumů vypadá, že mají tito neoblíbení spolubydlící díky mutaci úžasnou schopnost naučit se odolávat nástrahám, které jim člověk připraví.

Profesor Coby Schal z entomologického oddělení North Carolina State University zjistil, že některé kolonie švábů, obsazující domácnosti, pravděpodobně zmutovaly a vytvořily si rezistenci vůči jedům na bázi glukózy, které se používají zhruba třicet let. To považuje za důvod, proč přestaly tradiční způsoby jejich zabíjení fungovat.

Schal provedl s německými šváby, kteří se rádi usídlují v potravinářských skladech, poměrně jednoduchý srovnávací test, který je vidět na videu. Vzal dvě skupiny švábů: běžné a ty zmutované. Oběma skupinám nabídl želé s glukózou a arašídové máslo. Zatímco ti běžní hodovali na obou hromádkách, zmutovaní se vyhnuli želé a hnali se na arašídové máslo.

Podobný pokus udělali s 19 vzorky různých kolonií švábů z různých oblastí a zjistili, že glukózu nenávidělo pouze sedm z těchto devatenácti různých populací.

Z pokusu profesora C. Schala: vlevo běžní, vpravo zmutovaní švábi, kteří...

Experiment se šváby

Zmutovaným švábům želé s glukózou nechutná.

Experiment se šváby

Vědci se tedy domnívají, že jakási mutace u některých kolonií švábů způsobuje, že místo aby mozek švába reagoval na sladké želé s glukózou pozitivně, naopak ho varuje, aby se konzumaci glukózy vyhnul. Publikovali to minulý týden v prestižním vědeckém časopise Nature.

Mlsné kolonie švábů se už objevily v jižní Kalifornii, Cincinnati, Indianě, Puerto Ricu, Jižní Koreji i v Rusku. Vědci zatím nedokážou vysvětlit, jak se jim podařilo chování změnit tak zásadně. Nicméně na tom pracují a snad se jim brzy podaří určit příčinu oné neznámé mutace. 

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

VIDEO: Je to člověk, prase, nebo koza? Na Filipínách se narodil mutant

Koza porodila netvora, který vypadá jako napůl člověk a napůl prase

V malé vesničce Sultan Kudarat na Filipínách zažili nemilé překvapení. Když porodila jedna ze zdejších koz, místo...

VIDEO: Krmítko v Makově opět vysílá. Má už milion zhlédnutí

Strakapoud a sýkorky v přímém přenosu z krmítka v Makově

Internetová televize Slow.tv už pro třetí zimní sezonu zahájila přímý přenos ze záchranné stanice Makov, kde se můžete...

Češi zachraňují nosaté opice v Indonésii. Pomáhá Zoo Praha, můžete i vy

Kahau nosatý, unikátní plachý primát, jehož populace stojí za záchranu.

Zoo Praha začala finančně podporovat projekt Pesisir Balikpapan, který Češi realizují v Balikpapanském zálivu na...

Najdete na iDNES.cz