Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Švábi mezi sebou „mluví“ a zvou se na nejlepší pamlsky, tvrdí vědci

  14:53aktualizováno  14:53
Pomocí komunikace založené na chemických látkách si švábi mezi sebou vyměňují informace o kvalitě a lokalitě dostupného jídla. Podle britských vědců to vypadá, že se tento asi nejvíc nenáviděný hmyz kolektivně rozhoduje, kam vyrazit za nejkvalitnějšími zdroji potravy.

Rus domácí, nejčastěji se vyskytující šváb, hoduje na drobcích na talíři. | foto: www.cirbus.com

Studie vědeckého týmu Londýnské univerzity, kterou zveřejnil časopis Behavioral Ecology and Sociobiology, tak pomáhá vysvětlit, proč se švábi v kuchyních tak často krmí uprostřed noci z jednoho zdroje. Ke svému výzkumu si vědecký tým vybral nejčastěji se vyskytujícího rusa domácího (Blattella germanica).

Neodejdou, dokud je co žrát

"Lidé mají tendenci šváby spíš zabíjet než studovat. Chápu to, ale zároveň to znamená, že o jejich chování toho víme jen málo," vyjádřil se Mathieu Lihoreau, který výzkum vedl.

Švábi se navzájem informují o vhodných zdrojích potravy, proto se vyskytují ve skupinách.

Švábi se navzájem informují o vhodných zdrojích potravy, proto se vyskytují ve skupinách.

Všeobecně se předpokládalo, že se švábi pídí za potravou individuálně. "To rozhodně není pravda. Kdokoli, kdo má doma šváby, vám řekne, že se mýlíte, vždycky jsou ve skupinách," pokračuje Lihoreau.

Aby tento předpoklad vyzkoušel, připravil spolu se svým týmem pro šváby test. "Vypustili jsme je do malého prostoru, kde byly dva stejné zdroje jídla," říká. "Pokud by mezi sebou nekomunikovali, pak bychom očekávali, že se rovnoměrně rozdělí kolem obou zdrojů potravy." Ale většina hladových švábů se krmila výhradně na jednom zdroji potravy, dokud nebylo všechno pryč.

"Nevíme, jak komunikují, ale víme, že používají chemické látky," vysvětluje Lihoreau. "To bude další krok - zjistit, jaké chemické látky se na jejich komunikaci podílejí." Jakmile se to vědcům podaří, mohou vzniknout nové, účinnější insekticidní prostředky proti tomuto obtížnému hmyzu.

RUS DOMáCí - nejrozšířenější šváb

Rus domácí je okřídlený brouk špinavě žluté až světle hnědé barvy, tělo má dlouhé zhruba 1 až 1,5 centimetru. Obvykle se vyskytuje v provozech potravinářského průmyslu, ve stravovacích provozech, obchodech, restauracích, ubytovnách, hotelích, nemocnicích, ale i obytných domech či na lodích. Škodí nejen požerem potravin, ale i jejich kontaminací. Vzhledem k tomu, že na svém těle může přenášet zárodky různých onemocnění, je jeho přítomnost z hygienického hlediska velmi nepříjemná. Druh je přitom velmi přizpůsobivý díky vysoké rozmnožovací schopnosti i rezistenci vůči insekticidům.

Hodující rus domácí.

Přes den se rusové ukrývají v různých skulinách, aktivní jsou především v noci. Při silném výskytu ale lze pozorovat jejich aktivitu i ve dne. Ukrytí rusové mohou být snadno roznášeni například se zbožím a obalovým materiálem do dalších objektů, přinést si je takto můžete i domů. Podobně, jako se vám to může stát se štěnicemi, viz předchozí článek.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Najdete na iDNES.cz