Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Svatební koláčky jsou ke kávě vynikající. I bez svatby

  10:24aktualizováno  10:24
Plněné koláčky vázané do čtverce připomínají svázaný šátek s buchtami. Ruční práce je na nich vidět na první pohled, nicméně příprava není nijak složitá. A nemusíte je péct zrovna na svatbu. Hodí se na jakoukoliv rodinnou oslavu, nebo jen tak ke kávě či čaji o páté.

Fotogalerie

Cukrářka Markéta Krajčovičová je ovšem na svatbu pekla, nevěstě Janě, která si u ní objednala i atypický svatební dort. Něco moderního, netradičního, bez panáčků a holubiček, zato aby ladil se svatební kyticí z bílých hortenzií, růží a frézií.

Výsledek najdete ve fotogalerii, průběh vzniku dortu s hráškově zelenými detaily pak můžete zhlédnout  v dalším díle pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Do pečení koláčků se můžete pustit hned. 

Ingredience:
Na těsto:
400 g hladké mouky, 30 g droždí, 125 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 250 g sádla

Na drobenku:
3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, kousek másla  

Na tvarohovou náplň:
250 g tvarohu, 3 lžíce cukru moučka, 1 žloutek, 3 lžíce vanilkového pudinku na zahuštění, rozinky na ozdobení

Na makovou náplň:
100 g mletého máku, 100 ml mléka, 20 g másla, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice, tuzemský rum

Na povidlovou náplň:
100 g povidel, 2 lžíce tuzemského rumu, 2 lžíce strouhaného perníku smíchaného se špetkou skořice, lžička strouhané citronové kůry, případně cukr moučka na dochucení, plátky mandlí na dozdobení

Na ořechovou náplň:
100 g mletých ořechů, 100 ml mléka, 2 lžíce perníku na strouhání (lze nahradit pudinkem), 60 g cukru skořice  

Jak na tvarohové, makové, ořechové a povidlové koláčky

Mouku si nasypte do mísy, přidejte rozdrobené droždí, mléko, trochu cukru a jen lehce promíchejte. Pak přidejte sádlo (případně 100% tuk) a tři celá vajíčka a důkladně zpracujte těsto. Pak ho z mísy vyklopte na pomoučenou fólii, zabalte a dejte do ledničky zhruba na hodinku odpočinout.   

Mezitím si připravte náplně do koláčků, u každé stačí smíchat ingredience uvedené výše. Jen mák a ořechy Markéta předem trochu povaří s mlékem a s cukrem. Náplně při míchání ochutnávejte a cukr, rum či třeba skořici přidávejte podle své chuti, nemusíte se slepě řídit Markétiným receptem.     

Hotové těsto vyklopte na pomoučenou fólii, zabalte a nechte zhruba hodinu...
Žloutek vmíchejte do tvarohu, krásně ho obarví.
Rozválený plát nakrájejte na čtverečky, každý naplňte, protilehlé rohy...

Odpočinuté těsto pak vyklopte na pomoučený vál, i těsto lehce posypte hladkou moukou i navrch, aby se vám nelepilo na váleček a vyválejte z něj tenkou placku, ideálně ve tvaru obdélníku. Pak placku nožem rozdělte na čtverečky, na každý pak lžičkou naneste přiměřené množství náplně a rohy čtverečku jednoduše přimáčkněte k sobě.    

Takto připravené koláčky pak posypte drobenkou připravenou smícháním polohrubé mouky, cukru a másla, na tvarohové ještě přimáčkněte rozinku. Koláčky pečte v mírně předehřáté troubě zhruba 15 minut při teplotě 180 °C.   

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Další z rubriky

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz