Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si sváteční nadýchaný závin z kynutého těsta s jogurtem

aktualizováno 
Díky kynutému u těstu a přidanému bílému jogurtu se vám podaří upéct moučník, kterému málokdo odolá. A to i o Vánocích. Stačí překonat případné obavy z přípravy kynutého těsta, výsledek za to stojí.

Přídavek bílého jogurtu v těstě podpoří kynutí a především se zaslouží o jeho úžasně jemnou chuť. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Bude vám to pravděpodobně znít nepravděpodobně, ale i kynuté těsto se dá připravit tak, že může při pečení takzvaně „nalístkovat“. V kombinaci s jemnou vůní vanilky a efektně žebrovaným zlatavým povrchem vám na slavnostním stole určitě neudělá ostudu. Vyzkoušet samozřejmě můžete i tradiční jablkový štrůdl našich babiček či výborný pivní štrůdl.

Jak na nafouklý vanilkový závin

Potřebovat budete: 20 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 450 g hladké mouky, 200 ml mléka, špetku soli, 100 ml bílého jogurtu, jemně nastrouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 1 vejce a 3 lžíce másla. Nezapomeňte na hladkou mouku na vál a na dokončení přípravy těsta budete ještě potřebovat 100 g másla a 1 žloutek. A moučkový cukr na pocukrování hotového závinu.

Jak na to krok za krokem

Na náplň si připravte: 2 sáčky vanilkového pudinku, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 400 ml mléka, tuzemák dle chuti.

Nejprve si připravte náplň tak, že v kastrůlku promícháte pudinkový prášek s krupicovým i vanilkovým cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svaříte. Do horkého pudinku vmíchejte tuzemák a kastrůlek stáhněte z ohně.

Než náplň zchladne, pusťte se do těsta. Droždí utřete s trochou krupicového cukru a mouky, přilijte 100 ml (tedy jeden decilitr) vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek.

Ve velké míse promíchejte zbylou mouku s cukrem a solí, přidejte bílý jogurt, citronovou kůru, přilijte vzešlý kvásek a vlažné máslo s rozšlehaným vejcem.

Vše zpracujte do podoby vláčného těsta, jež necháte pod fólií v teple kynout. Pozor, svůj původní objem musí zdvojnásobit! Na pomoučeném válu pak nakynuté těsto rozdělte na sedm zhruba stejných bochánků, ze kterých vyválíte plátky.

Nůž nepatří do myčky!

Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Kuchař David Izák doporučuje brousit nože na navlhčeném brusném kameni, ideálně...

Povrch šesti těchto plátků potřete rozpuštěným máslem, složte je na sebe a navrch přidejte nepotřený sedmý. A opět těsto rozválejte do podoby většího plátu, tedy zhruba na 35 x 30 cm.

Více než polovinu plochy tohoto rozváleného plátu těsta po délce potřete zchladlým pudinkem, který se vyplatí předem pořádně prošlehat. Pak náplň zarolujte a zbytek plátu bez náplně rozdělte radýlkem na proužky široké 1 cm, jež ale nedokrojíte k okraji.

Tuto žebrovanou část přeložte přes závin, okraj na druhé straně dole i oba konce nohavice založte a povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Po dokynutí závin upečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba za 20 až 30 minut by měl být upečený dozlatova. Zchladlý závin poprašte moučkovým cukrem.

Další tipy na moučníky nejen na Vánoce najdete v zimním speciálu časopisu Knihovnička Recepty pod názvem Vánoce plné luxusu.

Autoři:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.