náhledy
Toto budete potřebovat na přípravu slavnostního oběda.
Autor: Grunt
Husu pořádně nasolte uvnitř i vně.
Autor: Grunt
Připravte si několik jablek.
Autor: Grunt
Nakrájejte je na poloviny.
Autor: Grunt
Vycpěte jimi husu, aby zůstala šťavnatá.
Autor: Grunt
Čtvrtkami jablek husu obložte i na pekáči.
Autor: Grunt
Nakonec ji podlejte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Autor: Grunt
Během pečení si oloupejte červenou cibuli.
Autor: Grunt
Nakrájejte ji na proužky.
Autor: Grunt
Připravte si hlávku červeného zelí.
Autor: Grunt
To taky najemno nakrájejte.
Autor: Grunt
Obojí vložte do hrnce.
Autor: Grunt
Osolit
Autor: Grunt
Trochu pepře
Autor: Grunt
K zelí přidáme vinný ocet.
Autor: Grunt
Ještě trochu brusinek
Autor: Grunt
Podle chuti případně můžeme ještě trochu dokyselit.
Autor: Grunt
Doslaďte medem, případně cukrem.
Autor: Grunt
Po 20 minutách stáhněte troubu na 140 °C, během pečení husu potírejte výpekem. Celkem se bude husa péct asi 4 hodiny, první polovinu pečení ji můžete přiklopit nebo zakrýt alobalem.
Autor: Grunt
Brambory si uvařte den předem.
Autor: Grunt
Pak je nastrouhejte nebo nalisujte.
Autor: Grunt
Přidejte polohrubou mouku, zhruba pětinu váhy brambor.
Autor: Grunt
Vypracujte těsto, ne příliš suché.
Autor: Grunt
Bochánek rozdělte na několik částí.
Autor: Grunt
Uválejte několik malých bochánků.
Autor: Grunt
Ty rozválejte na placky.
Autor: Grunt
Nasucho je opečte na pánvi.
Autor: Grunt
Otočte.
Autor: Grunt
Před servírováním je potřete husím sádlem, které se vypeklo z husy.
Autor: Grunt
Lokše mají barvu asi jako palačinky.
Autor: Grunt
Opečená husa
Autor: Grunt
Kuchař Milan Hořejš se chystá porcovat maso.
Autor: Grunt
Nejžádanější porcí je stehýnko.
Autor: Grunt
Husí stehýnko servírované s červeným zelím a moravskými lokšemi. Kousek pečeného jablka může přijít i na talíř.
Autor: Grunt