Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Je nejvyšší čas opatřit si husu. Nic jednoduššího jste ještě nepekli

aktualizováno 
Husa je na sv. Martina tradiční pochoutkou. Dokonce i lidé ve městech se vracejí k tradici a udělají si čas připravit si ji. Postup je totiž sice jednoduchý, ale zdlouhavý.

Nejžádanější porcí je stehýnko. | foto: Grunt

Legenda říká, že husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám a ty ho svým kejháním prozradily.

Obrazová nápověda krok za krokem

Husu koupíte v tomto období docela běžně. Pro nás ji v kuchyňském studiu Whirlpool připravil šéfkuchař Milan Hořejš, ovšem nešel pro ni do samoobsluhy, kde najdete drůbež z velkochovů, ale vybral si čtyřkilovou z farmářského obchodu Náš Grunt, který nabízí husy z malého domácího chovu. (Supermarkety nabízejí husy v akci na portálu AkcniCeny.cz - zde)

Je sice pravda, že je to dražší, ale chtěl mít jistotu, že dostane husičku, která se bude kvalitou podobat té domácí. "Pokud známe původ a na farmáře máme dobré reference, jsme na dobré cestě," doporučuje Hořejš.

Začneme husou

Husu den předem nasolíme, nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že pětikilovou husu budete péct minimálně pět hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin." Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše.

Na husu

  • 4–5kg husa
  • 6 červených jablek
  • Sůl
  • Kmín

"Můžeme si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravíme skvělou pomazánku," dodává kuchař. Nezapomeňte ani na rozmanité přílohy, červené zelí s cibulí a brusinkami, bílé zelí se špekem a jablky, bramborové knedlíčky nebo noky, špekový knedlík a oblíbené lokše.

Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem: dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.

Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další čtyři hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).

Na červené zelí

  • Hlávka červeného zelí
  • 3–4 červené cibule
  • Brusinky
  • Vinný ocet
  • Sůl a pepř
  • Med, popřípadě cukr

Už se peče, jdeme na zelí

Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut.

Dosladit zelí lze buď cukrem anebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.

Na lokše

  • 1 kg brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • Sůl
  • Sádlo

Lokše až nakonec

Tradiční přílohu jsou lokše, bez kterých si husu nedovedou představit na jižní Moravě ani na Slovensku. Připravíme je následovně: brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku: jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché.

Na pomoučněném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

Husí stehýnko servírované s červeným zelím a moravskými lokšemi. Kousek...

Husí stehýnko servírované s červeným zelím a moravskými lokšemi. Kousek pečeného jablka může přijít i na talíř.

Milan Hořejš

Šéfkuchař Milan Hořejš je uznávaným odborníkem na českou a evropskou kuchyni, jehož umění je pravidelně oceňováno. V našem nejuznávanějším hodnocení restaurací Grand Restaurant Mauerův výběr se v posledních pěti letech umístil vždy v první desítce.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Najdete na iDNES.cz