Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je nejvyšší čas opatřit si husu. Nic jednoduššího jste ještě nepekli

aktualizováno 
Husa je na sv. Martina tradiční pochoutkou. Dokonce i lidé ve městech se vracejí k tradici a udělají si čas připravit si ji. Postup je totiž sice jednoduchý, ale zdlouhavý.

Nejžádanější porcí je stehýnko. | foto: Grunt

Legenda říká, že husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám a ty ho svým kejháním prozradily.

Obrazová nápověda krok za krokem

Husu koupíte v tomto období docela běžně. Pro nás ji v kuchyňském studiu Whirlpool připravil šéfkuchař Milan Hořejš, ovšem nešel pro ni do samoobsluhy, kde najdete drůbež z velkochovů, ale vybral si čtyřkilovou z farmářského obchodu Náš Grunt, který nabízí husy z malého domácího chovu. (Supermarkety nabízejí husy v akci na portálu AkcniCeny.cz - zde)

Je sice pravda, že je to dražší, ale chtěl mít jistotu, že dostane husičku, která se bude kvalitou podobat té domácí. "Pokud známe původ a na farmáře máme dobré reference, jsme na dobré cestě," doporučuje Hořejš.

Začneme husou

Husu den předem nasolíme, nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že pětikilovou husu budete péct minimálně pět hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin." Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše.

Na husu

  • 4–5kg husa
  • 6 červených jablek
  • Sůl
  • Kmín

"Můžeme si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravíme skvělou pomazánku," dodává kuchař. Nezapomeňte ani na rozmanité přílohy, červené zelí s cibulí a brusinkami, bílé zelí se špekem a jablky, bramborové knedlíčky nebo noky, špekový knedlík a oblíbené lokše.

Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem: dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.

Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další čtyři hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).

Na červené zelí

  • Hlávka červeného zelí
  • 3–4 červené cibule
  • Brusinky
  • Vinný ocet
  • Sůl a pepř
  • Med, popřípadě cukr

Už se peče, jdeme na zelí

Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut.

Dosladit zelí lze buď cukrem anebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.

Na lokše

  • 1 kg brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • Sůl
  • Sádlo

Lokše až nakonec

Tradiční přílohu jsou lokše, bez kterých si husu nedovedou představit na jižní Moravě ani na Slovensku. Připravíme je následovně: brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku: jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché.

Na pomoučněném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

Husí stehýnko servírované s červeným zelím a moravskými lokšemi. Kousek...

Husí stehýnko servírované s červeným zelím a moravskými lokšemi. Kousek pečeného jablka může přijít i na talíř.

Milan Hořejš

Šéfkuchař Milan Hořejš je uznávaným odborníkem na českou a evropskou kuchyni, jehož umění je pravidelně oceňováno. V našem nejuznávanějším hodnocení restaurací Grand Restaurant Mauerův výběr se v posledních pěti letech umístil vždy v první desítce.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Další z rubriky

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz