Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

aktualizováno 
Brazírování je geniálně jednoduchý způsob, jak z poraženého zvířete zužitkovat opravdu každý kousek masa tak, abyste se nemuseli stydět za to, že zemřelo. Podle Pohreicha za něj vděčíme dávnému francouzskému královskému nařízení, kdy byli hospodští ve Francii donuceni naučit se zpracovat celé zvíře.

Braising, tedy zmíněné brazírování není nic jiného než prudké osmahnutí masa a jeho následné pozvolné dušení a pečení ve vlastní šťávě. Chce to trochu kuchařského umu a zkušeností, ale zvládnete to v běžné kuchyni. A to i bez papiňáku, jen s festovním kastrólem či pekáčem.

Právě tuto úžasnou kuchařskou techniku, která z tuhého kusu masa vykouzlí naprostou lahůdku - tedy rozpadající se měkoučké maso plné šťávy - si Zdeněk Pohlreich nechal do posledního dílu Zdeňkovy akademie na Primě.

Fotopostup na proslavená Pohlreichova líčka zde

Líčka je třeba zbavit jen těch největších šlach.
Telecí líčka na víně. Zázrak stvořený z na první pohled méně kvalitního masa za

Nejprve štáb zatáhl do kuchyně Imperialu, kde podávají jeho proslavená telecí líčka na víně, aby vysvětlil princip techniky a se svým šéfkuchařem předvedl, jak se dá vychytat příprava původně méněcenného masa. Do Imperialu za nimi ale ani nemusíte, recept Pohlreich prozradil už dávno.

Jak na přípravu roštěné v tlakovém hrnci

Ve své kuchyni se pak šéf vydal všanc kuchařským kolegům, když nabídl recept na přípravu švédské roštěné s pomocí tlakového hrnce. Ale jak sám říká - ve svém věku nemá času nazbyt, tak proč přípravu neurychlit. 

Zdeňkova akademie:

A jak na to krok za krokem? Roštěnky či plátky hovězí kýty jednoduše po krajích nařízněte, aby se během přípravy nezkroutily, osolte a opepřete. Případně je ještě můžete obalit v hladké mouce, která pak na mase vytvoří zlatavou krustu a zahustí šťávu.

Rozpalte pánev, rozpusťte na ní kousek sádla a pokrájejte si na drobno cibuli - čím jemněji bude nakrájená, tím lepší barvu bude mít výsledná omáčka.

Připravené plátky masa osmahněte na rozpuštěném sádle, přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, maso otočte a můžete už přidat i cibulku. Z obou stran orestované maso dejte z pánve bokem.

Fotogalerie

Pokud se vám cibulka a slanina trochu přichytily, podlijte je trochou vody, odvaří se a posléze krásně zbarví omáčku. Pak už můžete obsah pánve i s dostatečným množstvím tekutiny přemístit do papiňáku i s oběma plátky masa, uzavřít a nechat dusit cca čtvrt hodiny (záleží na stáří poraženého kusu).

Mezitím si připravte rýži jako přílohu a z papiňáku odpusťte páru. Abyste si přitom kuchyni zbytečně nepostříkali, můžete hrnec překrýt utěrkou.

Sardelková pasta, hořčice, kyselé okurky, smetana a půlka citronu jsou ingredience, které si připravíte na dochucení omáčky. K obsahu pánve pak jednoduše přidejte pokrájené okurčičky, lžíci hořčice i sardelkové pasty a pokaždé promíchejte. Přidejte i pokrájené kapary, přilijte trochu smetany, opět promíchejte a přidejte na dochucení citronovou šťávu z půlky citronu. A můžete servírovat. Ideálně s rýží a lístkem petrželky.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz