Diskuze

Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat

Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla, nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nikolas

6. 9. 2011 22:38
Povidla zase jinak

To, co je v článku nejsou povidla, ale nějaká variace na marmeládu. Povidla dělá povidly právě ten proces odstranění vody z plodů a tím zvýšení cukernatosti a hustoty směsi.

Doma jsme měli kotel (obezděná otevřená nádoba pod kterou se topí) a na ten kotel speciální míchdlo na povidla (=trnky). Dále k tomu bylo síto a koště, tím se směs v nějaké fázi protírala...Zeptám se babky přesně, ale určitě ten její "jediný správný" recept obsahoval dvoudenní akci, kdy se rozvařovaly za stálého míchání švestky v určitém poměru s doranciemi (dorancie není švestka :-)). Výsledek byl plný dubový škopek docela tuhých trnek, která vydržela ve sklepě zakrytá i několik let. V malém kutchanu se s trochou vody vždycky rozvářelo k použití. A nikdy se tomu nic nestalo a my jsme na to jako děti chodili. Bramborové placky s tímto - nedostižný sen.

To jen jako příspěvek k diskusi :-)

0 0
možnosti

nordica

6. 9. 2011 16:04
mandle x vločky ?

Tak tohle už mi připadá trošku vedle - porovnání mandle versus vločky fakt dost kulhá. A když už tak trváte na tom slovíčkaření, co takhle Váš nick - není to náhodou "nomen omen" ???

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

6. 9. 2011 13:19
Odborná literatura

Sejříte mě, to je takovej problém otevřít knížku?

"Povidla jsou rozvařené ovoce, protřené sítem a zahuštěné odpařením vody, připravené jen s malým množstvím cukru. Připravujeme je z ovoce podřadnější jakosti, zralého nebo i přezrálého, které má dostatek vlastního cukru. Měl sváříme po jednom až dvou kilogramech ve velkém rendlíku, a když zhoustne natolik, že se vařečkou tvoří cestička, přidáváme teprve cukr. Na jeden kilogram ovocné měli 10 až 20 dkg cukru. Když jsou povidla hustá, tuhá a s vařečky odpadávají v kouscích, plníme je za horka do vyhřátých sklenic nebo hrnků." Maryna Klimentová, Co máme vědět o přípravě pokrmů

Takže žádnej ocet, žádný trhání, míň cukru, babičky na šibenici.

0 0
možnosti

andulka1

6. 9. 2011 7:41
pečené povidla

Do kastróla, ktorý sa zmestí do trúby na pečenie (kastról nesmie mať držadlá z umelej hmoty) sa naleje 2 dcl octa a nasypú odpeckované slivky . Spodná vrstva sliviek sa dá dužinou dole, ostatné sa len dosypú. Cukor sa vôbec nedáva, alebo len trochu, podľa chuti. Trúba sa zapne na 150 stupňov a keď sa objaví medzi ovocím šťava zníži sa tak, aby hmota len mierne bublala (medzi 100-130). Hmota sa nemieša, vôbec neprská a neprihorí. Povidla sú hotové, keď hmota klesne na polovicu (cca 8 hodín na 7 kg sliviek). Vtedy kastról vyberieme, hmotu rozmiešame, horúce dáme do pohárov, zavíčkujeme a dáme hore dnom. Robím takto povidla asi 15 rokov. Nesladím vôbec.

0 0
možnosti

Klotilda

5. 9. 2011 14:48
Povidla

Já odpeckuju kbelík švestek (asi 10l),postupně je dávám rozvařit do hrnce se širokým dnem,pak odpařuji dokud není hmoty tak jedna třetina ,čtvrtina,původního objemu a hustá tak že se doopravdy míchat musí,jinak se  povidla připalují a horká vystřelují.Naleju do sklenic,zavíčkuju. Někdo je vaří i s peckama a pak  tu hustou a pekelně horkou směs přecedí.Nic krom švestek nepřidávám,se sklenicemi nijak neotáčím.

0 0
možnosti

volnost

24. 10. 2011 8:53
Re: Povidla

Já bych jenom v krátkosti doplnila. My švestky rozemeleme nebo uvařené rozmixuji. Podle mojí babičky (rok nar. 1895) povidla vařím, až když vydrží "brázda". Tzn., když projedu vařečkou přes kastrol, tak se povidla neslijí. To jsou už hotová a ta správná konzistence. Musím přiznat, že je babička nikdy ani nezavařovala, dávala jenom pod celofán a vydržely několik let. :-)

0 0
možnosti

vymrzovac2

5. 9. 2011 10:39
ani si to nepamatuju, kolik to stálo,...

...protože to byla zanedbatelná polžka. Piksla do půl kila za 19korun v hypermarketu?  Vzhledem ke skutečnosti, že povidla zas až tak často nepoužíváme, tak to nestojí za to si s tím špinit kuchyň. Švestky zamrazujeme a do buchet je házíme celý..........a je to hned:-/

0 0
možnosti

wrah

5. 9. 2011 21:08
Re: ani si to nepamatuju, kolik to stálo,...

Právě, že to z toho marketu se nedá jíst. Pokud máte takto minimální spotřebu, tak si sežeňte malé skleničky (třeba feferonkové pasty, křeny a podobně) a zavařujte si pár mini skleniček.

0 0
možnosti

blondýna*

5. 9. 2011 9:32
no toto?!

hmm tak jak to tady ctu, dela to nase rodina odjakteziva spatne :-) nepamatuji se, ze by muj deda nekdy specialne vybiral ze svestek ty, ktere budou do povidel zrovna top. Na kamnech byl velky nizky kastrol a v nem se nekolik hodin "delala" povidla z odpeckovnych svestek. Vzdy byla super- rum a badyan se do nich pridaval az ve chvili, kdy se jich pouzilo na kolace nebo buchty. Ten rozvar z cukrem a octem se nazyva KLEVERA a taky to neni spatne, ale povidla to nejsou, spise bych se priklanela k nazvu "svestkova marmelada" ;-)

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

6. 9. 2011 13:23
Re: no toto?!

Já bych se přikláněla k názvu klevera (případně klevela nebo klabera) ;-)

0 0
možnosti

Gattaidnes

4. 9. 2011 21:22
Chyba v článku

Zaplňte po okraj, zavíčkujte a hned otočte víčkem vzhůru.

Předpokládám, že by správně mělo "dnem" vzhůru.

1 0
možnosti

wrah

4. 9. 2011 21:09
RUM

Ale žádné ovonět sklenici. Prostě každou 0.3l sklenici před zavíčkováním doplňte polévkovou lžící rumu, 0.7 sklenici dvěmi. A po zavíčkování dejte do připraveného zavařovacího hrnce (s horkou vodou) krátce zavařit, stačí necelých 10 minut. Zavařoval jsem docela dost, určitě to bylo tisíce sklenic marmelád, ale nikdy v životě se mi nepovedlo to do skleničky přelít tak horké, aby se chytla sama, bez dalšího vaření. Každopádně povidla jedině domácí, ta kupovaná nemají smysl.. A pokud máte náladu na experiment, skuste čirou jablečnou šťávu, bio citron a gelafix nebo tak něco. Když trefíte dobře bod tuhnutí, a počet citronů, tak máte vynikající kyselou marmeládu na vánoce do lineckého pečiva.

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

6. 9. 2011 13:25
Re: RUM

Já myslím, že stačí buďto rum nebo zavaření sklenic. Osobně preferuju dycinky rum ;-)

0 0
možnosti

kalifkaca

4. 9. 2011 20:23
To nejsou povidla, ale Klevera

a chybi tam rum

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!