VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

aktualizováno 
Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které nutně potřebujete zpracovat. V domácích podmínkách a v malém množství je snadno připravíte v troubě.

Ve spolupráci s Martinem Kucielem, kterého všichni labužníci znají jako pana Cuketku, redakce připravila spolehlivý návod, jak si se švestkami poradit. A že jich letos podle posledních zpráv je dost a úroda je dříve než obvykle. 

Postup, kdy se povidla pomalu pečou v troubě, má několik výhod. V první řadě nevyžadují žádnou extra pozornost. Odpařují a zahušťují se pomalu. Teplo v troubě působí rovnoměrně, a proto se nepřipalují na dně.

Pokud už někde povidla v pekáči karamelizují, tak pěkně na povrchu, kde je můžete kdykoliv vmíchat. Na rozdíl od zahušťování v hrnci tak povidla ani neprskají a nevysílají horké fialové kapičky všude okolo.

Suroviny

  • švestky
  • 200 g cukru na 1 kg švestek
  • 40 ml octa na 1 kg švestek

Pro přípravu je vhodné vždy přidat i dávku cukru. Cukr tady funguje jako pojistka a zajišťuje lepší trvanlivost povidel – nebojte se ho. Cukernatost švestek je pokaždé jiná a přidaný cukr dokáže zajistit dostatečné snížení aktivity vody, na kterém je princip povidel založený.

Co se týče koření, je lepší být opatrný a raději do základní verze žádné nedávat. Badyán, hřebíček i skořice zní moc fajn, ale když to přeženete, tak je to docela malér a všechny koláče a buchty budou navoněné až příliš.

Postup

1. Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klidně přes noc, v nouzi alespoň 2 hodiny.

2. Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere 3 až 6 hodin.

3. Horká povidla plňte do sterilovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.

Autor:
Témata: Vaření, povidla

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Najdete na iDNES.cz