Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvZa projektem stojí foodbloger Martin Kuciel, který je ve světě vaření známější jako pan Cuketka. Snaží se ukázat, že pro běžné domácí vaření není třeba šílet kvůli výběru surovin a vybírat si v obchodě jen ty nejdražší ingredience.
„Úsporné vaření je efektivní a rozhoduje u něj vždy výsledek. Neplýtvá surovinami ani lidskou prací. Neznamená to však, že by bylo postavené na laciných náhražkách surovin nebo kuchyňských technik. Snažíme se najít cestu k úspoře skrze uplatnění našich znalostí o potravinách a vaření. Při samotném vaření pak pracujeme tak, abychom všechny suroviny využili beze zbytků. A pokud nějaké zbytky vzniknou – zpracujeme je také. Recepty jsou jednoduché a seznamy nutných ingrediencí velmi krátké,“ tvrdí pan Cuketka. Na stránkách projektu je zatím k dispozici devět receptů, další přibudou v následujících týdnech.
Na ukázku uvádíme jeden z prvních receptů, které zatím uvařil: švestkové knedlíky. Co jednoduššího a přístupnějšího může být. Přitom je to jídlo, které jen málokomu nechutná.
Postup:
Suroviny
Cena surovin celkem: 49,70 Kč Cena na porci: 12,40 Kč Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Vejce v receptu jsou podestýlková. |
1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku.
Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku.
Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.
4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.
Na celý postup krok za krokem se můžete podívat na videu.