VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

aktualizováno 
Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by ohromila vzhledem nebo luxusními ingrediencemi. Udělají však radost a pomůžou, když je zrovna ouvej.

Za projektem stojí foodbloger Martin Kuciel, který je ve světě vaření známější jako pan Cuketka. Snaží se ukázat, že pro běžné domácí vaření není třeba šílet kvůli výběru surovin a vybírat si v obchodě jen ty nejdražší ingredience. 

Fotogalerie

„Úsporné vaření je efektivní a rozhoduje u něj vždy výsledek. Neplýtvá surovinami ani lidskou prací. Neznamená to však, že by bylo postavené na laciných náhražkách surovin nebo kuchyňských technik. Snažíme se najít cestu k úspoře skrze uplatnění našich znalostí o potravinách a vaření. Při samotném vaření pak pracujeme tak, abychom všechny suroviny využili beze zbytků. A pokud nějaké zbytky vzniknou – zpracujeme je také. Recepty jsou jednoduché a seznamy nutných ingrediencí velmi krátké,“ tvrdí pan Cuketka. Na stránkách projektu je zatím k dispozici devět receptů, další přibudou v následujících týdnech.

Na ukázku uvádíme jeden z prvních receptů, které zatím uvařil: švestkové knedlíky. Co jednoduššího a přístupnějšího může být. Přitom je to jídlo, které jen málokomu nechutná. 

Postup:

Suroviny

  • 500 g švestek (9 Kč)
  • 500 g vařených brambor (5 Kč)
  • 225 g hrubé mouky (3,80 Kč)
  • 100 g másla (15 Kč)
  • 60 g mletého máku (9,60 Kč)
  • 80 g moučkového cukru (1,30 Kč)
  • 1 vejce (6 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 49,70 Kč

Cena na porci: 12,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Vejce v receptu jsou podestýlková.

1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. 

Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).

2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.

3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku. 

Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.

4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.

Na celý postup krok za krokem se můžete podívat na videu.

Autoři:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz