Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Světový hit: patchwork

  9:00aktualizováno  9:00
Zbyly vám kousky látek? Máte staré šaty a nevíte co s nimi? Vytvořte si z nich úchvatná díla pomocí jednoduché metody patchwork.

Historie

Název patchwork je odvozen do slova patch, což v překladu znamená záplata. Jedná se o techniku sešívání malých kusů různě barevné látky, které spolu vytvářejí geometrické tvary. Patchwork vytvoříte tak, že spojíte vrstvu látek a prošíváte ji různými stehy. Historie je spojena s ženami amerických osadníků, které chtěly mít užitek i ze zbytků látek. Stačila trocha šikovnosti - i malý kousek se dal využít. Nyní se patchwork vyrábí ze speciálních materiálů (nejčastěji 100% bavlna) s rozličnými vzory. 

Koncem druhé světové války se zdálo, že patchwork se stane minulostí, ale opak je pravdou. V posledních letech obliba velmi rychle roste. Velké popularitě se patchwork těší zejména ve Spojených státech a Japonsku. V České republice se začínají rozmáhat obchody, kluby, školení a mnohé další druhy propagace patchworku.

Nejčastějším využitím patchworku je například deka, polštář nebo přehoz. Setkáme se však i s taškami, batohy a různým druhem oděvu.

Mezi základní postupy při tvorbě patchworku patří stříhání (nebo řezání), šití, prošívání a lemování. 

Stříhání
Nejjednodušším způsobem je stříhání, při němž na sebe skládáte látku ve více vrstvách (2, 4 a více). Dbejte na to, aby na sebe byla látka pečlivě poskládána a její konce seděly. Nezapomeňte na okraj, který by měl být alespoň 15 mm široký – kvůli švům.

Šití
Díly patchworku se sešívají sousedním lícem. Okraje švů je nutné po každém sešití sežehlit do jednoho směru.
Úsporné šití - Ušijete první dva díly, dále přiložíte a sešijete další dva. Nit se neodstřihuje. Tento postup neustále opakujete, dokud nesešijete všechny díly dohromady. Nakonec je od sebe oddělte stříháním a vyžehlete.

Prošívání
Patchworkové výrobky bývají často prošívány různými vzory. Barvu volíme jen dle svého vlastního uvážení. Nejjednodušším vzorem je šití podél švů sešitých dílů. Při vytváření složitějších vzorů si je raději nejprve předkreslete. S prošíváním začněte uprostřed a pokračujte směrem ven.

Olemování okraje
Velmi jednoduché a trvanlivé zakončení pokrývky je dvojité olemování. Barva se vybírá dle vlastního vkusu a uvážení.

Vyrábíme vonný polštářek

. CO POTŘEBUJETE

  • Nůžky
  • Tužka
  • Papír
  • Jehla
  • Špendlíky
  • Šicí pomůcky
  • Řezací podložka
  • Rotační řezák
  • Pravítka
sphNež začnete, upravte materiál tak, aby se při praní nesrážel. Dále je také nezbytné si nejdříve rozvrhnout to, jak bude polštářek vypadat a jak bude barevně sladěný. Nejlepším způsobem, jak docílit požadovaného výsledku, je si vše předkreslit na papír.

 
sphJednotlivá plátna si poté nařežte na základní tvary podle nákresu. Přiložte pravítko, nasaďte řezák a směrem od sebe mírným tlakem proužek oddělte.



  sph
Na větrníkový vzor potřebujete 4 čtverce. Sestavte si dva a dva čtverce k sobě, lícem k líci. Poté vzniklé dva čtverce k sobě sešpendlete a úhlopříčně narýsujte čáru.



 
sphPřipravená čára neslouží pro vedení švu, ale patku šicího stroje si posaďte přesně na hranu vytvořené čáry a po obou stranách čáry ušijte šev široký alespoň 1 cm.



 
sphPosléze sundejte špendlíky z čtverců a podle pravítka rozřízněte pomocí řezáku uprostřed mezi švy. Řez veďte po čáře vytvořené pomocí pravítka. Vzniknou nám dva stejné trojúhelníky.

 
sphV dalším kroku pečlivě rozžehlete šev po rubu tak, že světlá látka se sežehlí do tmavé.  






 
sphU čtverců odstraňte přebytečné růžky pomocí řezáku a pravítka. Pravítko přiložte k okraji čtverce a řezákem oddělte kusy látky, které přesahují okraje. Podle vámi zvoleného vzoru je seřaďte a sešijte k sobě.


 
Posledním krokem je rámování. Jednotlivé části k sobě přišpendlete, na šíři patky přišijte po obou stranách. Poté rozžehlete části, které jste k sobě přišili. Připravte si rámování a stejným způsobem přišijte i širší pásy, tzn. že nejprve k sobě přišpendlete kusy látky, poté je sešijte po obou stranách a závěrem je rozžehlete.

 
sphNyní máte hotový top, který podložíte vrstvou vatelínu a tzv. zádíčky (zadní část polštáře), a budete od středu paprskovitě spojovat stehovačkou všechny tři vrstvy dohromady.

 


Máte nastehováno, začněte prošívat pomocí šicího stroje. Prošívání slouží k tomu, aby všechny vrstvy tohoto sendviče držely pohromadě. Je jak funkční, tak dekorativní. Hotový top přiložte k zadní straně polštářku (lícem na líc), sešpendlete a dokola objeďte na stroji. Pokud máte sešito, řezákem a pravítkem zařízněte a poté začistěte. V této fázi převraťte polštář.


Nezapomeňte si nechat dostatečně velký otvor na to, abyste mohli dovnitř vsunout ruku. Začněte plnit. Jako materiál dobře poslouží rouno nebo zbytky glizelínu rozcupované na kousky. Protože má být polštářek voňavý, prosypávejte ho vonnými bylinkami nebo dovnitř umístěte čajový sáček, který pokapejte aromatickým olejem.


sphNakonec si pěkně stiskněte zahnuté hrany dovnitř a neviditelným stehem je zašijte.


 


. O autorce

Marie Latináková je absolventkou Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze. Rukodělnou a výtvarnou činností se zabývala ve valné většině svých bývalých profesí (např. výuka výtvarného oboru na ZUŠ v Jirkově, vedení kurzů ručně paličkované krajky na chomutovské pobočce Školského ústavu umělecké výroby Praha nebo výuka tkaní v Klubu starých uměleckých řemesel při Středisku kulturních a knihovnických služeb v Chomutově).
V současné době vede v chomutovském Domě dětí a mládeže kurzy paličkované 
krajky a Patchwork club.
Léta se nadšeně věnuje různým rukodělným technikám z textilních materiálů a přírodních pletiv, jako jsou paličkování, tkaní, pletení z pedigu, proutí nebo slámy, předení,  
plstění a patchwork.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.