Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Svíčková podle Kuchařky pro dceru nadchla geniální jednoduchostí

aktualizováno 
Maso nepotřebuje dosáhnout bodu varu vody, aby se uvařilo nebo upeklo. Nižší teplota kupodivu masu prospívá natolik, že je nakonec mnohem měkčí a šťavnatější, než si umíte představit, tvrdí Jana Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru v receptu na svíčkovou. Tak jsme ho vyzkoušeli.

Špalík masa začal po nějaké době nadzvedávat pokličku, tak ho Markéta překrojila na půl | foto: Markéta Pavlů

Většinu náctiletých kuchyň nezajímá. Ale pak se odstěhují a chtěli by umět vařit. Jasně, mohou se přihlásit do některého z populárních kurzů vaření, ale na ně většinou nezbývají finance, alespoň studujícím. Může být řešením knižní kuchařka?

Kuchařka pro dceru z vydavatelství SmartPress se 185 vyzkoušenými recepty a podtitulem "Jak uspět hned napoprvé" se tváří, že právě ona je to pravá. Svým sebevědomím si o to řekla – tak jsme nalistovali recept na svíčkovou a dozvěděli se výše uvedené.

Začala nás zajímat dvojnásob a rozhodli jsme se: dáme recept na svíčkovou, perlu české kuchyně, vyzkoušet dvacetileté studentce. V kuchyni je skutečnou začátečnicí, se sporákem na podnájmu bojuje stylem pokus-omyl.

Recept na tu správnou svíčkovou se v rodinách i mezi šéfkuchaři přechovává doslova jako poklad, viz předchozí článek s videem, jak dělá svíčkovou Frič a jak Pohlreich. A z Kuchařky pro dceru naopak vyplývá, že snad ani neexistuje nic jednoduššího, než připravit svíčkovou!

True

Ingredience: 1 kg hovězí kližky (případně hovězí kýty), 400 g směsi kořenové zeleniny pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel, může být i mražená), 1 cibule, 500 ml smetany, půlka citronu, cukr a sůl.

"Netrapte se příliš vysušenou hovězí pečení, nesnažte se maso přelstít několikadenním naložením do mořidla nebo hrátkami se špikovacím nožem a hromadou špeku. Zachovejte chladnou hlavu i troubu a směle do díla, na takovou lahůdku budete vzpomínat ještě dlouho," dočte se adept vaření u receptu, ještě než se pustí do díla.

"Uklidnilo mě to, protože už moje prababička mi od mala říkávala, že teprve až budu umět svíčkovou, můžu se vdávat. Takže sama od sebe bych si na svíčkovou ještě dlouho netroufla," popisuje Markéta svoje pocity před přípravou svíčkové pečeně.

Na pánev stačí vložit pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, navrch maso a trochu podlít vodou

Špalík masa začal po nějaké době nadzvedávat pokličku, tak ho Markéta překrojila na půl

Cibuli oloupejte a společně se zeleninou nasypte do spodní části uzavíratelného pekáčku. Maso ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli a položte na zeleninu. Pekáček překryjte alobalem kvůli lepšímu utěsnění a ještě uzavřete víkem. Vložte do trouby, nastavte teplotu asi na 100 °C a na 6 hodin na maso úplně zapomeňte.

"To bych ráda udělala,“ hlásila Markéta první problém, "jenže na podnájmu mám k dispozici jen vařič.“ Tak na naši radu trochu zaimprovizovala. Použila kvalitní pánev, kterou si pořídila na steaky, a skleněnou poklici. Aby měla jistotu, že se nic nepřipálí, poradili jsme jí, ať vše podlije skleničkou vody.

Upečenou zeleninu se sladkou smetanou šoupnete do mixéru

Zelenina rozmixovaná ve smetaně vytvoří sama o sobě dostatečně hustou omáčku

"Ok, jinak jsem postupovala přesně podle receptu. Na pánev jsem vložila pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, navrch osolené maso, trochu jsem vše podlila vodou, přikryla pokličkou a plotýnku jsem stáhla na minimum,“ popisuje svůj postup začátečnice. "Špalík masa ovšem začal po nějaké době pracovat a nadzvedávat pokličku, tak jsem ho překrojila na půl,“ doplňuje ještě detail.

Během zhruba dvou a půl až třech hodin Markéta ještě asi dvakrát nevydržela, zeleninu s masem pro jistotu podlila a maso obrátila. "Po této době už bylo jasné, že maso je tak měkoučké, že je zbytečné ho dál trápit. Kousek jsem ochutnala a byla jsem překvapená jeho úžasnou chutí. Jako kdyby nějaký čas leželo v už hotové omáčce,“ popisuje Markéta.

Maso Markéta pokrájela na plátky a odložila, zeleninu z pánve přendala do mixéru, přilila 10% smetanu a rozmixovala. Vlila zpátky do hrnce, zhruba 5 minut mírně povařila, přidala šťávu z půlky citronu a chuť doladila dvěma lžičkami cukru.

Hotovou omáčku, jen ze zeleniny a smetany, podle potřeby dochutíte

Maso dejte zpět do hotové omáčky

Pak už jen vložila maso do hotové omáčky, aby se prohřálo. Knedlík koupila hotový. Je sympatické, že autorka to sama v kuchařce radí, i když na jiném místě najdete podrobný recept na správný domácí knedlík. "Někdy ho zkusím, teď jsem byla ráda, že jsem zvládla maso a omáčku, přítel byl nadšený," usmívá se Markéta.

Nenápadná dvoustránka s receptem obsahuje praktické rady k nezaplacení

První vlastnoručně udělaná svíčková, a výborná

Druhý den kuchařka-začátečnice přivezla zbytek ochutnat. Nepřeháním, svíčková byla jako od babičky. O svátcích ji sama vyzkouším. Proč dělat svíčkovou složitě, když to evidentně jde i jednoduše.





Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Tady si vybral každý.
Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.