Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Svijanský pivovar bude točit pivní zmrzlinu, člověk se po ní i opije

  13:36aktualizováno  13:36
Svijanský pivovar představí na svých letních slavnostech pivní zmrzlinu. Ze tří čtvrtin bude obsahovat světlou nebo tmavou svijanskou třináctku. Zmrzlina tak bude výhradně pro dospělé, protože se po ní bude možné i opít.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

"Zmrzlina bude mít nejméně čtyři procenta alkoholu a vyrobí ji pro nás Heinrich Schwarzkopf, který má vyhlášenou cukrárnu ve Stráži pod Ralskem," říká hlavní sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Zmrzlinu poprvé ochutnají návštěvníci 22. ročníku Slavností svijanského piva, který se uskuteční v sobotu 16. července ve Svijanském Újezdu. Jedním z ústředních hesel bude Lízni si Kněžnu nebo Knížete, což jsou názvy piv, ze kterých je zmrzlina vyrobená.

Svijanský pivovar

Svijanský pivovar.

Současně s pivní zmrzlinou představil ředitel pivovaru Roman Havlík další novinku, kterou je stáčení světlého nefiltrovaného piva Kvasničák s charakteristickou zakalenou zlatou barvu a kvasnicovou příchutí do pětilitrových party soudků.

Loni vyrobil Pivovar Svijany víc než 400 tisíc hektolitrů deseti druhů piva. Od nealkoholického Vozky po Barona, která má 6,5 % alkoholu. Pivovar má podle sládka Petra Menšíka nejvíc odběratelů na Liberecku, Plzeňsku a v okolí Brna.

V pivovaru v současnosti pracuje 105 lidí a tři roboti. Dva jménem Helmut a Hanz na lince plnící KEG sudy. K nim letos přibyl další, který vkládá lahvová piva do přepravek.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz