Rozšířený provoz česko - italského výrobce tvrdých přírodních sýrů, sýrárna Orrero v Litovli - Třech Dvorech, kde vyrábějí sýr Gran Moravia. | foto: Profimedia.cz

Po italském zemětřesení zachraňuje milovníky parmazánu sýr z Litovle

  • 25
Když Itálií letos v květnu otřásla dvě ničivá zemětřesení, labužníci z celého světa se zděsili při pohledu na zničená kola parmazánu i na poničené mlékárny, kde se tento sýr vyrábí. Naštěstí je může zachránit sýrárna z Litovle.

Ztráty po zemětřesení stále ještě definitivně nejsou vyčísleny, ale pokud by někdy byl potřeba "náhradní" parmazán, jeho milovníci by ho měli hledat v Česku, napsala agentura Reuters.

Firma rodiny Brazzaleových, která má dvousetletou tradici, po pádu komunismu v roce 1989 pročesávala region středovýchodní Evropy, dokud v České republice nenašla, co hledala: hlavně rozsáhlé pastviny pro krávy a lidi s dostatečnými odbornými znalostmi. V mlékárně v Litovli, která zahájila provoz v roce 2000, nyní pracuje více než polovina z 350 zaměstnanců rodiny Brazzaleových. Chlubí se tím, že je to největší výroba sýra typu parmazán na světě.

"Když jsme to tu viděli, okamžitě jsme si řekli, že to je ten kraj. Je tu hodně země, hospodářství jsou velká a dobře spravovaná," řekl agentuře Reuters Roberto Brazzale, šéf rodinné firmy. "Zdejší plemeno skotu je pro náš sýr dobré, řekl bych, že lepší než v Itálii," řekl.

Litovelská mlékárna denně odebírá okolo půl milionu litrů mléka, což je podle Reuters asi osm procent celkové produkce v České republice.

V Itálii je rodina Brazzaleových jedničkou ve výrobě másla a jedním z největších výrobců sýra Grana Padano, který pochází z Pádské nížiny. Český parmazán Gran Moravia, který získal jméno po Velké Moravě, se vyrábí prakticky stejně jako jeho italští bratranci parmazán a Grana Padano.

Tvaruje se do 36kilogramových kol a nechává se zrát devět až 24 měsíců. Mléko, ze kterého pochází, se stále kontroluje, dohlíží se třeba na výběr té správné píce pro krávy, aby mléko získalo správnou vůni, jakou má tento tvrdý sýr mít.

Brazzale říká, že 70 procent sýra vyrobeného v Česku vyveze do Itálie, zbytek do dalších 54 zemí na celém světě. Jen čtyři procenta míří na český trh. Až půjdete do obchodu kupovat originál, možná dostanete sýr vyrobený v Česku.

Zemětřesení na severu Itálie z 20. a 28. května způsobila výrobcům parmazánu škody ve výši nejméně 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Poškozeny byly výrobny, místa, kde sýr zraje. Škody hlásili i výrobci v Pádské nížině, celkem podlehl zkáze skoro milion kol parmazánu a Prana Padano.

,