Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Trénink na dovolenou v Řecku: plněné vinné listy, levné a vynikající

aktualizováno 
Umění přípravy jedné z nejtypičtějších řeckých lahůdek spočívá v detailech, které jsme pro vás odhalili pohledem pod pokličku a pod ruce autentické řecké kuchařce.

Řecké dolmades, tedy plněné vinné listy | foto: Profimedia.cz

Taverna paní Popi poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki vypadala na první pohled jako nejobyčejnější vesnická hospůdka v malém hnízdě. Nad plným talířem jsem ale zapomněla na igelitový ubrus i tuctové plastové židle a oddala se požitku z jídla: Popi totiž vařila opravdu skvěle.

Plněné vinné listy krok za krokem přímo v kuchyni taverny

Když jsem se svěřila, že mým oblíbeným jídlem jsou plněné vinné listy neboli dolmades, pozvala mě do své kuchyně a prozradila mi i předvedla, jak je připravuje.

Majitelka taverny poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki, paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, bez okolků vyzradila a napsala svůj rodinný recept na dolmades.
Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, názorně předvádí, jak list s náplní zarolovat.
Majitelka taverny poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki, paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, bez okolků vyzradila a napsala svůj rodinný recept na dolmades.

Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, připravuje plněné vinné listy a přidává autorce i recept.

Tajemství paní Popi

Do rýže dejte hodně zelené cibulky a mátu podle své chuti. Dvacet minut vařte "na dvojce", pak dejte rýži čas pomalu dojít. Dolmades nechte vychladnout přirozenou cestou. Kdybyste je strčili do lednice, budou se válečky lámat.

Na tradiční lahůdku řecké kuchyně si nejdřív musíte připravit "obalový materiál". Listy vinné révy ponoříte na chviličku do horké vody a spaříte je. Několika nespařenými listy pak vyložte dno skleněného pekáčku nebo kastrolu.

Potom přijde na řadu náplň. Do misky dejte dobře propranou rýži, zalijte ji sklenicí vody a nechte trochu nabobtnat. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli, čerstvou zelenou cibulku, kopr, majoránku, sůl, pepř, olivový olej a mátu a vše důkladně promíchejte.

Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru.
Lžíci náplně položte do středu rozloženého listu.
Náplň přikryjte listem směrem od stopky do středu.

Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru, do středu vložte náplň a přikryjte ji.

List si položte na dlaň, spodní stranou nahoru. Doporučuje se stopkou k sobě, i když tohle paní Popi neřešila. Náplň položte do středu a přikryjte listem směrem od stopky do středu.

Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.
Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.

Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.

Stočte ho ke středu tak, aby zabalená náplň z rýže vytvořila malý váleček nebo chcete-li šištičku, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek. Výsledný váleček by neměl být větší než palec vaší ruky.

Dolmades se dusí jenom 20 minut, pak se nechají zvolna vychladnout.
Dolmades se dusí jenom 20 minut, pak se nechají zvolna vychladnout.

Válečky dávejte do pekáčku vyloženého vinnými listy těsně vedle sebe a okrajem dolů, aby se nerozbalovaly. Když je pekáček plný dolmades v jedné vrstvě, přilijte trochu vody, olivového oleje a šťávu z jednoho citronu. Položte na ně talířek, kterým je zatížíte, a na mírném ohni duste 20 minut, aby válečky do sebe natáhly vodu z pekáčku a zůstala jen hustá šťáva. Potom talířek odstraňte a nechte dolmades vychladnout.

Trocha historie řeckého receptu nikoho nezabije

Řekové používají vinné listy v kuchyni odedávna. Antický recept na dolmades, které se někdy dělají i s masovorýžovou náplní, se našel ve většině řeckých kolonií u Černého moře.

Ač se plněné vinné listy vařily už ve starověkém Řecku, slovo dolma je turecké a znamená plnit. Dolmades v dnešní podobě vznikly pravděpodobně v Konstantinopoli (dnešní Istanbul) v pozdním středověku, ve 14. a 15. století.

Studené většinou neobsahují maso a podávají se jako meze s citronovou nebo jogurtovočesnekovou omáčkou. Teplá dolma jde na stůj vždy jako hlavní jídlo.

Název dolma se v Řecku ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat jen pro plněnou zeleninu. Pro listy by se měl používat název sarma, ale ten je dnes vyhrazen jen pro plněné zelné listy.




Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz