Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Talent ke střílení z praku u sebe objevil v 55 letech, v 61 už je mistrem

aktualizováno 
Jiří Provazník se stal v 61 letech mistrem republiky ve střelbě prakem. Přitom talent k tomuto sportu v sobě objevil teprve před několika lety a hned začal porážet zkušené borce.

Jiří Provazník | foto: mu-brezova.cz

Jiří Provazník celý život hrával fotbal a neměl ponětí, jaký talent v něm dřímá. Když slavil s kamarády 55. narozeniny, nachomýtl se k lidem, kteří v "jeho" Březové zakládali střelecký klub a připravovali se na závody. "Klidně si to zkus," nabídli mu z legrace. A pak jen koukali, jak je nováček zahanbil. "Vzal jsem prak do ruky a hned mi to šlo. Už jsem u toho zůstal," vypráví Jiří Provazník.

Prak, se kterým tehdy vyhrál, mu půjčil starosta Březové Miroslav Bouda. Provazník s ním střílí dodnes, nikomu ho nepůjčí a opatruje ho jako oko v hlavě. Spleť čtyř gumiček tenkých jeden milimetr kontroluje pečlivě před každým závodem a ty naprasklé mění.

Ze závodů sportovního klubu Krčínský prak

Ze závodů sportovního klubu Krčínský prak

Soutěží i ženy

Soutěží i ženy

"Není problém vyměnit gumu při závodě, ale pak už je střelec rozhozený a nesoustředí se tak. Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je v hlavě. Prak nemá mušku nebo hledí, každý si sám musí najít ten správný bod. Říkám rád, že je to alchymie," říká mistr.

Šampion letos objel všech devět závodů seriálu mistrovství republiky. Čtyři z nich vyhrál. V šesti kláních také zaznamenal úctyhodný výkon, když pokaždé sestřelil nejméně 28 ze 30 terčů.

Březová je doslova líhní těch nejlepších prakistů. Mezi nejlepšími deseti střelci v letošním žebříčku je pět z Březové. Aby také ne. Mají díky městu skvělé zázemí - klubovnu a střelnici - v bývalém krytu ve sklepě. Chlapi se tu scházejí na trénink i jen tak na kus řeči. Tady dole není nikdo sám. Poháry za vítězství jsou vystavené všude kolem.

Nezbytná výbava každého kluka

Nezbytná výbava každého kluka

Střelci vyrážejí i do zahraničí - do Belgie, Španělska, Itálie.

Na jednu stranu se všichni snaží být co nejlepší. Na druhou berou střelbu z praku pořád jako zábavu. "Pokecáme, hecujeme se. Pije se pivo, ale já si dám maximálně jedno nebo dvě za celý den. To neublíží," usmívá se Jiří Provazník. Jeho rodina je ráda, že sbírá úspěchy. "Děti mám už ale velké a žena je ráda, když vypadnu z domova," dodává s nadsázkou.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz