Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Talent ke střílení z praku u sebe objevil v 55 letech, v 61 už je mistrem

aktualizováno 
Jiří Provazník se stal v 61 letech mistrem republiky ve střelbě prakem. Přitom talent k tomuto sportu v sobě objevil teprve před několika lety a hned začal porážet zkušené borce.

Jiří Provazník | foto: mu-brezova.cz

Jiří Provazník celý život hrával fotbal a neměl ponětí, jaký talent v něm dřímá. Když slavil s kamarády 55. narozeniny, nachomýtl se k lidem, kteří v "jeho" Březové zakládali střelecký klub a připravovali se na závody. "Klidně si to zkus," nabídli mu z legrace. A pak jen koukali, jak je nováček zahanbil. "Vzal jsem prak do ruky a hned mi to šlo. Už jsem u toho zůstal," vypráví Jiří Provazník.

Prak, se kterým tehdy vyhrál, mu půjčil starosta Březové Miroslav Bouda. Provazník s ním střílí dodnes, nikomu ho nepůjčí a opatruje ho jako oko v hlavě. Spleť čtyř gumiček tenkých jeden milimetr kontroluje pečlivě před každým závodem a ty naprasklé mění.

Ze závodů sportovního klubu Krčínský prak

Ze závodů sportovního klubu Krčínský prak

Soutěží i ženy

Soutěží i ženy

"Není problém vyměnit gumu při závodě, ale pak už je střelec rozhozený a nesoustředí se tak. Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je v hlavě. Prak nemá mušku nebo hledí, každý si sám musí najít ten správný bod. Říkám rád, že je to alchymie," říká mistr.

Šampion letos objel všech devět závodů seriálu mistrovství republiky. Čtyři z nich vyhrál. V šesti kláních také zaznamenal úctyhodný výkon, když pokaždé sestřelil nejméně 28 ze 30 terčů.

Březová je doslova líhní těch nejlepších prakistů. Mezi nejlepšími deseti střelci v letošním žebříčku je pět z Březové. Aby také ne. Mají díky městu skvělé zázemí - klubovnu a střelnici - v bývalém krytu ve sklepě. Chlapi se tu scházejí na trénink i jen tak na kus řeči. Tady dole není nikdo sám. Poháry za vítězství jsou vystavené všude kolem.

Nezbytná výbava každého kluka

Nezbytná výbava každého kluka

Střelci vyrážejí i do zahraničí - do Belgie, Španělska, Itálie.

Na jednu stranu se všichni snaží být co nejlepší. Na druhou berou střelbu z praku pořád jako zábavu. "Pokecáme, hecujeme se. Pije se pivo, ale já si dám maximálně jedno nebo dvě za celý den. To neublíží," usmívá se Jiří Provazník. Jeho rodina je ráda, že sbírá úspěchy. "Děti mám už ale velké a žena je ráda, když vypadnu z domova," dodává s nadsázkou.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.