Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Naučte se tančit královský valčík

aktualizováno 
Valčík je postupový, kolový tanec v 3/4 taktu, důraz se klade na první dobu. Tempo je zhruba 60 taktů za minutu.

Valčík vznikl v Alpách a do společenských sálů se dostal ve 18. století. Byl prvním tancem, který se tančil v poměrně těsném držení, což bylo v tehdejší městské společnosti převratem.

Do techniky výuky nás zavedou taneční mistři manželé Fabíkovi ze taneční školy Národního domu na Vinohradech. "Valčík točíme doprava podobně jako ve waltzu, jen točíme o něco víc," říká Petr Fabík. "Ve valčíku se vždy stavím čelem do tanečního směru," vysvětluje.

Prvním krokem pán vychází obloučkem točení, druhý krok pokračuje točení levou nohou, nakonec pravá přísun. V tomto okamžiku by měl muž skončit zády do tanečního směru. Pak přenesete váhu a začnete levou nohou. "První krok nesmí být rovně dozadu, ale musí uhnout obloučkem ke stěně," vysvětluje princip točení.

Na druhou dobu jde pravá stranou, na třetí opět přísun. Končí se čelem do tanečního směru. A takto to jde během celé skladby.

Podívejte se na názornou ukázku na videu.

Autor:



Nejčtenější

Když veverkám pořídíte krmítko, odmění vás úžasnou podívanou

Tady už si veverka, která právě zjistila, jak se dostat k obsahu krmítka,...

Průhledné víko ze silného plexiskla opatřené bytelným nerezovým pantem chrání na krmítku pro veverky všechny dobroty,...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...



Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...

Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Na moly platí větrání, čistota a mráz. A také bylinky a nastrouhané mýdlo

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Malí šatní motýlci dokážou ve skříni nadělat velké škody. Proto je třeba je zlikvidovat hned, jakmile jejich přítomnost...

Na pražské Letné si užili pravou zabijačku, jitrnice i jelita. V muzeu

Tomáš Hudera boural vepře na akci Letenské prase.

V sobotu 27. ledna v Národním zemědělském muzeu proběhla tradiční zabijačka Letenské prase. Muzeum plné lidí sledovalo...

Nechte dřevo alespoň rok vyschnout. Nejvíce zahřejí habr a dub

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci...

Nejvyšší výhřevnost ze všech stromů má habr, za který si však připlatíte. Dobře zatopíte i dubem, ale oba stromy schnou...

"2018", rok kdy se stanu maminkou!
"2018", rok kdy se stanu maminkou!

Deníček mladé maminky, která popisuje, jaké to je stát se maminkou.

Najdete na iDNES.cz