„Naším posláním je označit světové pokrmy a přísady, zachránit tradiční recepty našich babiček před zapomnění a povzbudit turisty, aby se seznámili s různými kulturami prostřednictvím kvalitní, autentické a místní kuchyně,“ tvrdí tvůrci stránky Tasteatlas.com.
Když se podíváme do mapy České republiky, najdeme tu 72 restaurací v Praze, kde podávají české speciality. K nim patří i tlačenka a utopence. Trochu mimo mísu se k nám dostaly halušky, které by většina strávníků zařadila spíš na Slovensko.
Vyčerpávajícího seznamu podniků, kam na vybrané pochoutky zajít, se však nedočkáte. Utopence podle průvodce nabízí pět restaurací, chlebíčky osm. To je trochu chudý seznam. Na druhou stranu je to pochopitelné, projekt je stále ve vývoji.
Trpí tak i některými chybami. Například nanuk Míša se v mapě ukazuje u Berouna. Přitom se začal vyrábět v roce 1962 v továrně Laktos v pražských Vysočanech a nyní tato značka patří firmě Unilever, která má sídlo v Praze.
Myšlenka „mapy chutí“ je však pozitivní. Za pár let se z ní může stát zajímavý průvodce po lokálních pokrmech ve všech koutech světa.