TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

aktualizováno 
Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset tisíc pokrmů a ingrediencí. V Česku láká na tlačenku, utopence, ale také legendárního Míšu.

Mapování světa podle typických pokrmů | foto: Tasteatlas.com

„Naším posláním je označit světové pokrmy a přísady, zachránit tradiční recepty našich babiček před zapomnění a povzbudit turisty, aby se seznámili s různými kulturami prostřednictvím kvalitní, autentické a místní kuchyně,“ tvrdí tvůrci stránky Tasteatlas.com.

Až pojedete do světa, můžete se předem podívat, co vás tam na jídelníčku bude...

Až pojedete do světa, můžete se předem podívat, co vás tam na jídelníčku bude čekat.

Když se podíváme do mapy České republiky, najdeme tu 72 restaurací v Praze, kde podávají české speciality. K nim patří i tlačenka a utopence. Trochu mimo mísu se k nám dostaly halušky, které by většina strávníků zařadila spíš na Slovensko. 

Vyčerpávajícího seznamu podniků, kam na vybrané pochoutky zajít, se však nedočkáte. Utopence podle průvodce nabízí pět restaurací, chlebíčky osm. To je trochu chudý seznam. Na druhou stranu je to pochopitelné, projekt je stále ve vývoji. 

Trpí tak i některými chybami. Například nanuk Míša se v mapě ukazuje u Berouna. Přitom se začal vyrábět v roce 1962 v továrně Laktos v pražských Vysočanech a nyní tato značka patří firmě Unilever, která má sídlo v Praze.

Myšlenka „mapy chutí“ je však pozitivní. Za pár let se z ní může stát zajímavý průvodce po lokálních pokrmech ve všech koutech světa.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Najdete na iDNES.cz