Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

aktualizováno 
Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.

Dvojnásobný vítěz mezinárodní soutěže S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii Česká kuchyně (více informací o soutěži zde) je sice na českou kuchyni odborník, ale zastáncem české parodie na tatarák rozhodně ne. "Ostatně obecně jídla ze svíčkové nijak nemiluji, není nudnějšího jídla než biftek, to rozhodně nepatří ke kulinářským skvostům. Když už hovězí, tak daleko zajímavější maso je třeba vysoký nebo nízký roštěnec," přiznává.

Fotogalerie

Když už někdo tatarák chce, nabídne raději odlehčený na italský způsob. Když má před sebou zarputilého milovníka českých chutí, zkusí ho navnadit  na kombinaci s doma vyuzenou slaninkou.

"Do obou druhů vždycky přidávám nadrcenou feferonku a hlavně: před jakoukoliv konzumací syrového masa doporučuji štamprle. Je to kvůli lepší stravitelnosti, ale i jako dezinfekce," upozorňuje. A aby žaludek nestrádal, používá při míchání masa olivový olej. "V zimním období bych si dovolil přidat i čerstvý žloutek, tím se směs zjemní, v létě se syrovému vejci pro jistotu vyhýbám."

Kuchař si kupuje hovězí maso z Argentiny, je tedy dobře odležené, tasemnice se nebojí, raději ho proto mele, aby dostal hrubší strukturu. Kdo nemá mlýnek anebo se po nedávných problémech s tasemnicí v Česku bojí, může si maso jednoduše naškrábat. Podle vyjádření veterinární správy je to jediný způsob, jak larvy v mase rozeznat (více o boji s tasemnicí zde). Vzhledem k tomu, že svíčková je jemná jako dort, netrvá to o mnoho víc času než mletí a ještě nemusíte umývat mlýnek. Podívejte se na video, kde uvidíte, jak na to.

Tatarský biftek na italský způsob

Takto Miroslav Kuchař, oceněný kuchař a majitel hotelu Diana, popisuje postup: Základem je očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, salt flakes z povrchu mořské soli (nikoli hrubá sůl), dost dobrého olivového oleje a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

Když mám doma pecorino (ovčí sýr) s černým lanýžem, ještě si ho na maso trochu nastrouhám. Anebo je možné použít ho jako ozdobu.

K tomu je dobrý houbový salát, ideálně z hnědých tvrdších žampionů. Očištěné nakrájím podél na tenké plátky, proleju dobrým olivovým olejem, posolím a vydatně posypu nastrouhaným zmrzlým citronem. Salát osvěží nasekaný řapíkatý celer.

A ještě zbývá chleba. Plátky opeču v toustovači, potřu česnekem, pokapu olivovým olejem a posolím.

Netradiční úprava je ze surovin a stylu nám bližší

Očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, sůl, dobrý rostlinný olej, kousek velmi jemně pokrájené slaniny, nejlépe doma uzené, a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

K tomu opeču v toustovači plátky chleba, potřu česnekem, potřu například husím sádlem a posolím.

Olej v obou případech je kvůli lepší stravitelnosti a feferonka na ochranu trávicího ústrojí. Před pojídáním syrového masa vždy doporučuji trochu alkoholu.

U italského nám při ochutnávání tataráku kuchař nabídl jako ideální grapu, u české verze hruškovici.

Podívejte se na video, kde uvidíte postup krok za krokem.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem
Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem

S příchodem sychravého počasí, padajícího listí a tmavých rán přichází i první myšlenky na nákup vánočních dárků. Letos nemusíte dlouho přemýšlet, potěšte své blízké výrobky z vlastních fotografií. Soutěžte o poukazy na fotoknihy, kalendáře nebo pexeso.

Najdete na iDNES.cz