Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pohlreich ukáže, jak udělat omáčku silnou jako dívčí stehno

aktualizováno 
Z průměrného vaření dělá to špičkové konečná úprava. Dokazuje to Zdeněk Pohlreich v dalším dílu Teď vaří šéf!, když se mazlí s omáčkami. A nezapomene si ji pochválit slovy z titulku.

Pro pokročilé kuchaře to není nic světoborného. Ale je rozdíl mezí tím, když doma ledabyle položíte kus flákoty z pánve na brambory na talíři, a tím, když totéž dostanete v restauraci přelité něčím, co vás odnese do nebe.

Přitom stačí využít jen to, čemu Pohlreich říká „kuchyňské zlato“, tedy výpek z pánve, ve kterém se koncentrují všechny chutě. Byla by škoda připravit jídlo o bonus, který se tu nabízí.

Fotogalerie

Princip je vždy stejný. Výpek „spláchnete“ vínem, případně vývarem nebo i vodou. Někdy podle pokrmu napřed ve výpeku můžete orestovat šalotku nebo česnek. Klidně se snesou bylinky, je možné lehce dokořenit. Příprava trvá jen pár minut, než se tekutina na pánvi zredukuje a maso si v klidu pod alobalem oddychne.

Finále je v podstatě pořád stejné. Vmíchejte do šťávy kousek másla, ale už mimo plamen, nesmí se vařit. Omáčka se zjemní a dostane glanc.

V neděli v podvečer vás čeká díl, který bude o hovězím mase. A začne to polévkou veverkou, která je zvláštní tím, že kombinuje hovězí maso s vepřovými vnitřnostmi.

Nesmí chybět recept, na kterém staví popularitu celá francouzská kuchyně: hovězí po burgundsku. A uvidíte, že uvařit toto jídlo není vůbec těžké.

A nebyl by to šéf, aby si nestřihl velký kus masa vcelku, tentokrát hovězí žebro. A na závěr praktický tip: flank steak. Je to kousek masa, který je čím dál populárnější, zatím však stále patří k těm levnějším kouskům krávy. A nechybí ani rady, jak hovězí pupek naporcovat na talíř.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Najdete na iDNES.cz