Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pohlreich ukáže, jak udělat omáčku silnou jako dívčí stehno

aktualizováno 
Z průměrného vaření dělá to špičkové konečná úprava. Dokazuje to Zdeněk Pohlreich v dalším dílu Teď vaří šéf!, když se mazlí s omáčkami. A nezapomene si ji pochválit slovy z titulku.

Pro pokročilé kuchaře to není nic světoborného. Ale je rozdíl mezí tím, když doma ledabyle položíte kus flákoty z pánve na brambory na talíři, a tím, když totéž dostanete v restauraci přelité něčím, co vás odnese do nebe.

Přitom stačí využít jen to, čemu Pohlreich říká „kuchyňské zlato“, tedy výpek z pánve, ve kterém se koncentrují všechny chutě. Byla by škoda připravit jídlo o bonus, který se tu nabízí.

Fotogalerie

Princip je vždy stejný. Výpek „spláchnete“ vínem, případně vývarem nebo i vodou. Někdy podle pokrmu napřed ve výpeku můžete orestovat šalotku nebo česnek. Klidně se snesou bylinky, je možné lehce dokořenit. Příprava trvá jen pár minut, než se tekutina na pánvi zredukuje a maso si v klidu pod alobalem oddychne.

Finále je v podstatě pořád stejné. Vmíchejte do šťávy kousek másla, ale už mimo plamen, nesmí se vařit. Omáčka se zjemní a dostane glanc.

V neděli v podvečer vás čeká díl, který bude o hovězím mase. A začne to polévkou veverkou, která je zvláštní tím, že kombinuje hovězí maso s vepřovými vnitřnostmi.

Nesmí chybět recept, na kterém staví popularitu celá francouzská kuchyně: hovězí po burgundsku. A uvidíte, že uvařit toto jídlo není vůbec těžké.

A nebyl by to šéf, aby si nestřihl velký kus masa vcelku, tentokrát hovězí žebro. A na závěr praktický tip: flank steak. Je to kousek masa, který je čím dál populárnější, zatím však stále patří k těm levnějším kouskům krávy. A nechybí ani rady, jak hovězí pupek naporcovat na talíř.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Renault Talisman 1.6dCi-118KW ZEN...
Renault Talisman 1.6dCi-118KW ZEN...

r.v. 2017, naj. 10 769 km, diesel, 1. majitel
599 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz