Na podrážky můžete nastříkat tekuté řetězy, na ledovce vás přibrzdí

aktualizováno 
Na kluzkém chodníku prý tekuté řetězy nastříkané na podrážku bot mohou pomoci. Nikdo ale přesně neví, jaký vliv mohou mít při dlouhodobém používání na životnost podešve. I ten, kdo by se chtěl tímto způsobem pojistit proti "ledovkové meteorologické předpovědi", bude mít možná smůlu. V prodejnách autopotřeb jsou téměř k nesehnání.
Déšť proměnil ulice v obří kluziště

Déšť proměnil ulice v obří kluziště | foto: Petr NovotnýMF DNES

Tekuté řetězy kdysi u nás vyráběla Druchema, dodnes najdete na YouTube jejich dobovou reklamu, kde se po nastříkání nablýskaná stodvacítka rozjede sněhem jako blesk. Dnes je ale velký problém je vůbec sehnat. "Bereme to odněkud z Německa, ale je vyprodáno a výrobce prý nestíhá," řekl nám prodavač v prodejně autopotřeb v Praze-Záběhlicích. V dalších "mototechnách", které Hobby.cz kontaktovalo, dokonce ani nevěděli, že se podobné produkty prodávají. Nejjistěji se nyní seženou v internetových obchodech, stojí kolem stokoruny.

Jako je výrobek legendární sám o sobě, stejně tak se v internetových diskusích traduje i možnost použít ho k aplikaci na podrážky bot. Tady se ovšem názory liší. Nedůvěra se týká hlavně reakce chemie s podešví. Někteří tvrdí, že se jim nikdy nic s botou nestalo, další pochybují.

Tekuté řetězy pro automobilový průmysl

"Tak toto bych asi neriskovala. Když podešev párkrát nastříknete čímkoliv, asi se nic nestane, ale u pravidelné aplikace během celé zimy bych se bála, že materiál podešve bude degradovat," říká Miroslava Štádová z otrokovické Zkušebny kožedělných a textilních materiálů a výrobků. Jde jí o to, že každá podešev má jiné složení. "Máte tu různé pryže, elastomery, jinak by zase reagovala přírodní useň. Bez zkoušky bych to neriskovala," varuje.

Koho by varování specialistky zkušebního ústavu na vady obuvi odradilo, může vsadit na další z osvědčených rad, jak si poradit s náledím. Tenké hladké podrážky kozaček je možné levně nechat podrazit tenkou gumovou podešví odolnější proti klouzání anebo vsadit na klasické nesmeky (viz článek o výběru vhodných nesmeků).

Nazuté gumové nesmeky DueNorth, typ Everyday

To je klasická pomůcka, kterou nejdříve používali horolezci a turisté, v posledních letech se ale rozšířila i mezi lidi, kteří mají obavu z uklouznutí na zledovatělých chodnících. Liší se podle konstrukce i ceny.

Ty nejjednodušší jsou jen ocelovými zubatými výlisky přichycenými řemínkem k botě, stojí kolem 200 korun, dražší a elegantnější se gumovými příchytkami přichytí k podrážce tak, že je není skoro vidět. Stávají od 500 korun výš. Bývají na gumové podrážce osazeny wolframovými hřeby s dlouhou životností. Ty levnější seženete ve zdravotnických potřebách, gumové spíše v prodejnách s outdoorovým vybavením.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz