Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

aktualizováno 
Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která má nekonečné množství variant. Jestli tomu budete říkat klopsy jako Zdeněk Pohlreich, nebo třeba karbanátky, to už je detail.

Mleté maso jednoduše osolte a opepřete. Mezitím namočte do mléka pár plátků toustového chleba, podle zkušenosti šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha mají pak klopsy ve výsledku lepší konzistenci, než když k mletému masu přidáte strouhanku.

Fotogalerie

K mletému masu pak rozklepněte ještě vajíčko a nastrouhejte trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Případně ji můžete nakrájet nadrobno, pokud nemáte po ruce struhadlo, jako se to stalo Zdeňku Pohlreichovi při natáčení tohoto receptu pro pořad Rozpal to, šéfe!, jehož premiéru mohli vidět diváci Primy v neděli v podvečer. Poté směs promíchejte a přidejte i toustový chleba nasáklý mlékem, vše spojte dohromady a nechte chvíli odpočinout.

A na pánvi už si můžete připravovat omáčku s hlívou ústřičnou, se kterou budete hotové klopsy podávat, takže jim dodáte další rozměr chuti. Na pánvi osmahněte na trošce oleje šalotku a zalijte ji skleničkou bílého vína, které nechte trochu odpařit.

Pak k základu přidejte pokrájenou hlívu ústřičnou, dva bobkové listy, osolte, opepřete, případně můžete přidat trochu šťávy z telecího masa nebo vývaru, pokud máte. A větvičku tymiánu a trochu smetany, a pak nechte vše chvíli povařit. Poté podle potřeby dochuťte třeba citronovou šťávou a nasekanými lístky oregána.

Z mletého masa mezitím vyválejte kuličky, které promáčknutím zploštíte, a grilujte je na roštu potřeném vepřovou kůží. Podle potřeby otočte. Jakmile budou hotové, přidejte je na pánev s hlívovou omáčkou a můžete servírovat.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.