VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

  • 0
Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která má nekonečné množství variant. Jestli tomu budete říkat klopsy jako Zdeněk Pohlreich, nebo třeba karbanátky, to už je detail.

Mleté maso jednoduše osolte a opepřete. Mezitím namočte do mléka pár plátků toustového chleba, podle zkušenosti šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha mají pak klopsy ve výsledku lepší konzistenci, než když k mletému masu přidáte strouhanku.

K mletému masu pak rozklepněte ještě vajíčko a nastrouhejte trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Případně ji můžete nakrájet nadrobno, pokud nemáte po ruce struhadlo, jako se to stalo Zdeňku Pohlreichovi při natáčení tohoto receptu pro pořad Rozpal to, šéfe!, jehož premiéru mohli vidět diváci Primy v neděli v podvečer. Poté směs promíchejte a přidejte i toustový chleba nasáklý mlékem, vše spojte dohromady a nechte chvíli odpočinout.

A na pánvi už si můžete připravovat omáčku s hlívou ústřičnou, se kterou budete hotové klopsy podávat, takže jim dodáte další rozměr chuti. Na pánvi osmahněte na trošce oleje šalotku a zalijte ji skleničkou bílého vína, které nechte trochu odpařit.

Pak k základu přidejte pokrájenou hlívu ústřičnou, dva bobkové listy, osolte, opepřete, případně můžete přidat trochu šťávy z telecího masa nebo vývaru, pokud máte. A větvičku tymiánu a trochu smetany, a pak nechte vše chvíli povařit. Poté podle potřeby dochuťte třeba citronovou šťávou a nasekanými lístky oregána.

Z mletého masa mezitím vyválejte kuličky, které promáčknutím zploštíte, a grilujte je na roštu potřeném vepřovou kůží. Podle potřeby otočte. Jakmile budou hotové, přidejte je na pánev s hlívovou omáčkou a můžete servírovat.


Letní grilování - Maso