Teplá zima svědčí rozmnožování divočáků a děsí zemědělce i rybáře

  15:41aktualizováno  15:41
Extrémně teplá zima přeje sportovním rybářům či návštěvníkům zoo, jejich následků se naopak obávají chovatelé ryb, myslivci i zemědělci. Hrozí například přemnožení divokých prasat, která mohou v jarních měsících ničit polnosti.

Na jaře lze kvůli teplé zimě očekávat populační explozi divočáků. | foto: Profimedia.cz

"Máme problém s lovem divočáků, protože bychom potřebovali sněhovou pokrývku. Na jaře očekáváme jejich populační explozi. Mají příhodné podmínky pro rozmnožování a běžně vrhají selata, což bude problém," řekl předseda okresního mysliveckého spolku Nový Jičín Ladislav Raffai.

Hrozí tak, že se divočáci přemnoží a budou páchat velké škody, a to zejména na zemědělských plodinách. Přemnožení zvířat navíc může znamenat problém s přenosem nemocí. Divočáci mohou přenášet například mor prasat, který může ohrozit domácí chovy prasat. "Tam by se pak vybíjely celé chovy. Pak je tam třeba trichinelóza, která je přenosná na člověka, ta se vyloženě přenáší přes maso," vysvětlil Raffai. Podle něj přemnožená divoká prasata znamenají i větší nebezpečí pro turisty, které mohou ohrozit.

Zvěř navíc podstatně méně chodí ke krmelcům, protože má nadbytek přirozené potravy. Myslivci přitom každoročně zvěř prostřednictvím speciální krmné směsi s příměsí léků léčí proti parazitům. Hrozit tak mohou masové úhyny zvěře. Myslivci kvůli teplé zimě ani neušetří za krmivo. Museli se totiž předzásobit a krmivo má jen omezenou trvanlivost. (Více o chování divočáků v zimě čtěte zde.)

Jarních nájezdů přemnožených divočáků se obává i farmář z Ostravy-Hrabové Petr Staš. "Týká se to hlavně pozemků u lesů. Škody mohou být velké. Už dnes, když jsem objížděl polnosti, jsem si všiml, že na některých místech jsou pozemky rozryté," řekl zemědělec. On a jeho kolegové se v souvislosti s teplou zimou bojí i škůdců, kteří mohou na jaře v podstatně větším rozsahu napadat rostliny.

Kapři hibernují, sportovní rybáři se radují

Teplá zima naopak dělá radost sportovním rybářům, kteří stále mohou mířit k vodě, navíc s vidinou možného úlovku. "Kapři podléhají určité hibernaci, která je spojena s teplotou vody. V době, kdy má být běžně kapr ve vytlučených jamách a bahně, tak je nyní aktivní," vysvětlil Rostislav Trybuček, rybářský technik Územního svazu pro severní Moravu a Slezsko Českého rybářského svazu.

Teplá zima přeje sportovním rybářům, kteří i v lednových dnech míří k vodě s...

Teplá zima přeje sportovním rybářům, kteří i v lednovým dnech míří k vodě s vidinou možného úlovku.

Připomněl, že do března bývá obvykle pro rybáře takzvaně mrtvá sezona, nyní ale obléhají vody. "Teď jsou narvané výdejny povolenek, protože rybáři jsou u vody a kapr skutečně bere," podotkl Trybuček. Profesionální rybáři jsou podle něj ale poměrně nešťastní.

"Pokud je ryba v pohybu, tak samozřejmě spaluje to, co nabrala. Kdyby teď skutečně na dva měsíce zamrzlo, tak si myslím, že je velký problém. Ryba už se nezklidní, navíc má spálenou energii," míní Trybuček. Podle něj je velmi těžké odhadnout, co by s rybami náhlý příchod zimy mohl udělat. Nedá se ale zcela vyloučit, že by kvůli oslabenému organismu mohly začít hynout nebo by na jaře mohly být více náchylnější k nemocem.

Vysoké teploty ovlivňují i dění v zoologických zahradách. "Řada teplomilných druhů, které by za normálních zimních teplot pobývaly ve venkovních výbězích pouze několik desítek minut, případně by zůstávaly výhradně ve vytápěných prostorech uvnitř pavilonů, se zdržuje venku mnohem déle," řekla například mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková. Lidé tak ve venkovních výbězích mohou pozorovat například slony, lvi, levharty či opice.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Najdete na iDNES.cz