Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Teplý konec roku mate houby, kosy i rostliny, čeká se více škůdců

aktualizováno 
Kvůli vysokým teplotám na konci listopadu předčasně raší ozimy a zvířatům neroste zimní srst. Zatímco přírodovědcům počasí dělá vrásky na čele, houbaři se radují.

Strmělka mlženka | foto: houbar.cz

Teplý konec listopadu nepřináší jen radosti, ale i problémy. Lidé sice ušetří za vytápění a mohou jít do lesa na houby, přírodě však takové "horko" v tuto roční dobu příliš nesvědčí.

"Příroda je z toho zmatená. Je teď teplo jako v září a to je v tomto období, kdy se živočichové i rostliny už mají připravovat na zimu, špatné. V sobotu jsem dokonce zaslechl zpívat kosa, lákal samičku, a kdyby nakladla vajíčka, zmrznou a další snůšky budou už slabší," říká ředitel hodonínské zoologické zahrady Miroslav Frais. Upozornil, že ve stromech zase začíná proudit míza a náhlé mrazy by mohly potrhat jejich pletivo a poškodit je.

A nejen kosi jsou nezvyklým teplem zaskočení. "Zvěři se nevytváří zimní srst a tepelné ztráty pak bude muset nahrazovat větším příjmem kvalitního krmiva," vysvětluje Miroslav Frais.

Zemědělcům v některých oblastech dokonce kvetou řepky a ozimy vyrůstají více, než je obvyklé. "Mohou se také více rozmnožit škůdci. Hodně však bude záležet na tom, jak se počasí bude dál vyvíjet, nebylo by dobré, kdyby náhle přišly holomrazy," uvedla předsedkyně společnosti ZEPO Bořitov Ludmila Slavíková.

Houby rostou jako divé. "V lesích je jich poměrně dost. Ale jsou to už jen typické podzimní druhy, hlíva ústřičná, penízovka sametonohá, strmělka mlženka, čirůvka fialová a občas se ještě objevují i bedly," říká brněnský mykolog Vladimír Antonín a předpovídá, že pokud teploty přes den budou dál stoupat až k deseti stupňům, houby porostou i v prosinci.

Všechny druhy těchto podzimních hub jsou jedlé, ale těžko lidé najdou v lesích známější a oblíbené suchohřiby. "Letošní podzim byl atypický v tom, že tyto druhy hub téměř vůbec nerostly," vysvětlil Vladimír Antonín.

Hodně teplým dnem minulého týdne byla v kraji například středa, kdy v Kobylí naměřili meteorologové dokonce 15,4 °C a v Brně-Tuřanech padl rekord z roku 1964.

Teplo by však mělo být i v prvních prosincových dnech. Meteorologové v první půlce týdne předpovídají až jedenáct stupňů. "Od středy do soboty teploty trochu klesnou, přes den na tři až sedm stupňů," uvedla Jitka Kučerová z Českého hydrometeorologického ústavu. Meteorologové také varují před silným větrem.





Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Zahrádkářská kolonie Malina na Kraví hoře by podle návrhu baseballové Techniky...
Zájem o zahrádkářské kolonie neupadá, naopak je problém ji sehnat

Zahrádkaření ve městech už není doménou starší generace - přibývá mladých rodin s dětmi, které zahrádky využívání k pěstování ovoce i zeleniny, ale i k...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.